„Фрийдъм хаус“: България се плъзга бавно към хибриден режим на демокрация

08:42, 28 апр 21 25 2734 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Проблемите на България със съдебната система са причина демокрацията в България да се превръща в „хибриден режим“. Това е оценката на американската фондация „Фрийдъм хаус“, която всяка година издава доклад за страните в преход от Източна Европа и бившия Съветски съюз, цитирана от „Дневник“. Обхванати са 29 държави в региона.

„Фрийдъм хаус“ в момента смята България за полуконсолидирана демокрация. Държавите в тази категория са демокрации с работещи избори с добри стандарти за избирането на лидери, но имат слабости в защитата на политическите права и гражданските свободи.

Проблемът на България е постепенното намаляване на оценката заради проблеми с качеството на демокрацията - основно, но не само, в медиите, борбата с корупцията, съдебната система и работата на институциите. 

Организацията понижава оценката за работата на съдебната система в България заради „притеснения за политизацията на прокуратурата, липсата на отчетност за нередности при работата на полицията и прокуратурата и дискриминационно отношение към граждани роми по време на пандемята от COVID-19“.

Останалите категории, наблюдавани от фондацията са - национални институции, избори, гражданско общество, медии, местни институции и борба с корупцията.

Докладът за България сочи, че през 2020 г. политическият климат у нас се е влошил още повече.  Същевременно през миналата година се наблюдава и „влошаване на работната среда за журналисти“, с използване на сила и нападения срещу представители на медиите. Отвъд посочените в промяната на рейтинга проблеми в съдебната система се споменават и първите санкции, наложени от Съединените щати срещу български съдия - Андон Миталов.

Част от препоръките на „Фрийдъм хаус“ за справяне с кризата на демокрацията като цяло е да се инвестира в независими избори и да се вземат мерки срещу дезинформацията в интернет пространството и изборната намеса в региона. Организацията настоява за подкрепа за гражданското общество и независиите медии, както ЕС трябва да се погрижи системата на „пленени медии“ в Унгария да не се възпроизведе в Полша и други държави в блока. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама