Коронавирусът у нас: От 1 май отпадат „коридорите за възрастни“ в магазините

15:04, 29 апр 21 25 3534 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

От 1 май отпада изискването магазините за хранителни стоки да осигуряват „коридор“ за пазаруване на възрастни хора в часовия диапазон от 8.30 ч. до 10.30 ч. Това е само част от разхлабването на мерките срещу коронавируса, които влизат в сила от началото на следващия месец. 

Със заповед на здравния министър от началото на май отпада и ограничението за работа на заведенията за хранене и развлечения в часовия диапазон между 06.00-23.00 часа. От днес и нощните заведения могат да работят, като използват не повече от 50% от капацитета на помещенията, а персоналът трябва да носи маски, които да покриват носа и устата.

Учениците ще учат в класните стаи по нов график, който може да бъде видян тук.

Забранят влизането от Индия у нас

Днес ще бъдат издадени заповедите, свързани с извънредната епидемична обстановка и нейното продължение. Ще се забрани влизане от Индия и от още няколко държави, за да не се поставят под риск хората у нас. Това заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ).

Здравните власти инфорираха, че е постигнат колективен имунитет при лекарите. Очаква се да бъде постигнат такъв в края на август и при останалата част от населението, ако продължи наложеният темп на ваксинция. „Ако увеличим темпа още в края на юни може да бъде постигнат колективен имунитет“, каза здравният министър в оставка. 

Утре отварят „зелените коридори“ за ваксинация

Утре отварят „зелените коридори“ за имунизация. Те ще функционират у нас до 9 май. Желаещите да се имунизират ще получат ваксина на основата на иРНК. Тя ще e най-вече на „Pfizer“.

„Разполагаме с достатъчно ваксини, за да можем да си го позволим. Идеята е максимално бързо да стигнем онези числа, към които се стремим“, каза Ангелов, цитиран от bTV.

Данните от последното денонощие

През последните 24 часа у нас са регистрирани 1 382 нови случая на коронавирус при направени 14 082 теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 9,81% от взетите проби са дали положителен резултат. 8 414 от тестовете са PCR, като положителните са 775. За деня има 5 668 антигенни теста, като положителни са 607.

Най-много нови случаи има в София - 331, след това се нареждат Пловдив със 127 и Варна със 122. Няма област без нови случаи, като за втори пореден ден най-малко са те в Силистра - 10.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 402 491. Броят на активните случаи спада и към момента те вече са 50 782. Продължава да намалява и броят на настанените в болница - 7 168, от които 697 са в интензивно отделение. Mедицинскитe служители, при които е констатиран новият коронавирус са общо 13 145.

Броят на излекуваните през последното денонощие надвишава този на новозаразените. През последните 24 часа излекувани 3 013 души, така общият им брой достига 335 431.

Жертвите на болестта у нас са 16 278, 96 от които са от последното денонощие

До момента у нас са поставени 776 254 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 25 355 имунизации. Лицата със завършена втора имунизация са вече 190 535.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама