COVID-19 по света: Ваксинационният сертификат ще е валиден 12 месеца

13:00, 29 апр 21 25 3388 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Сертификатите за ваксинация трябва да се въведат в Европейския съюз за максимален период от 12 месеца. Това изискване се съдържа в преговорната позиция на Европейския парламент, одобрена на сесията в Брюксел.

„Зеленият сертификат“ трябва да улеснява свободното движение без дискриминация в целия Европейски съюз. Държавите-членки не трябва да налагат карантини и тестове на притежателите на сертификати.

Ограничава ли ни „зеленият паспорт“?

Документът, който може да бъде в дигитален или хартиен формат, ще потвърждава, че човек е бил ваксиниран срещу коронавирус, че има скорошен отрицателен резултат от тест или се е възстановил от инфекция. Европейските сертификати за COVID-19 обаче нито ще служат като документ за пътуване, нито ще станат предпоставка за упражняване на право на свободно движение, уточняват евродепутатите, цитирани от bTV.

Европейците със здравен сертификат от 15 юни

Те също така подчертават, че за да се избегне дискриминация срещу неваксинираните и поради икономически причини, страните от ЕС трябва да осигурят „универсални, достъпни, навременни и безплатни тестове“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нидерландия свали локдауна въпреки многото заразени

Междувременно след четири месеца на строг локдаун, Нидерландия направи крачка към нормалното с отмяната на няколко COVID ограничения. Нидерландското правителство реши да облекчи ограниченията въпреки постоянния висок брой заразени и предупрежденията на здравните власти. Министър-председателят Марк Рюте нарече този ход „пресметнат риск“.

Гражданите отново могат да излизат нощем по улиците, тъй като вечерният час, наложен през януари, е отменен. Магазините и откритите площи на ресторантите могат отново да работят при определени условия. Нидерландците може да приемат до двама гости у дома, вместо само по един, както беше досега.

Над 3000 починали в Индия за денонощие

Броят на заразените на седемдневна база на 100 хил. души в момента е 317 - почти двойно на регистрираните случаи в съседна Германия, където строгите ограничения остават в сила. Въпреки това, правителството на Рюте очаква новите случаи бързо да намалеят благодарение на увеличаващия се брой ваксинирани.

До момента над 5 милиона души - около 30 на сто от пълнолетните, са инжектирани с най-малко с първа доза ковид ваксина. Населението на Нидерландия е 19 милиона.

„Дисниленд“ край Париж стана ваксинационен център

В деня на разхлабване на рестрикциите централните части на Амстердам, Ротердам, Утрехт и Хага се изпълниха с дълги опашки пред магазините за хранителни стоки, бутиците и магазините за мебели. В площад в центъра на Маастрихт хората надаваха радостни възгласи и пееха. А някои дори хвърляха конфети, предаде ДПА, цитирана от „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама