Радев връчва третия мандат на БСП

11:41, 29 апр 21 / Политика 25 3258 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Президентът Румен Радев ще връчи третият проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Въпреки че третият мандат се дава по собствена преценка и не е задължително да следва подредбата на партиите в параламента, държавният глава все пак е решил да даде шанс и на третата по численост парламентарната група в 45-ото Народно събрание.

„Има такъв народ“ върна мандата за съставяне на правителство

Връчването на мандата ще стане в първия работен ден след Великденските празници - 5 май.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че решението дали ще излъчат проектокабинет ще бъде взето от колективните органи на партията. Органите на партията ще решат и с кои партии могат да се водят преговори, но от сега е ясно, че ГЕРБ не е сред тях.

Отиваме към предсрочни избори

При провал и на третия мандат президентът трябва да разпусне парламента и да назначи служебно правителство. То ще разполага със срок от 2 месеца, за да организира вота, което означава, че отново може да отидем до урните в средата на юли. Първите коментари на останалите партии в паралметна показват, че вариантът за предсрочни избори е най-реален.

От ГЕРБ призоваха левицата да не се бави, а веднага да върне мандата на президента. „Ясно е математически, че без ГЕРБ и „Има такъв народ“ не може да се състави правителство“, коментира Десислава Атанасова. ДПС също прогнозира, че най-вроятно се върви към предсрочни избори и затвърди, че няма да подкрепи кабинет на БСП. Социалистите няма да получат подкрепа и от „Демократична България“, заяви още веднъж Христо Иванов.

От „Изправи се! Мутри вън!" смятат, че БСП трябва да опита с правителство. От това какво ще предложат като състав на кабинета също могат да се вадят изводи за кадровия им потенциал", смята Татяна Дончева. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама