Новите изборни правила: По-малка ЦИК, машинен вот, повече секции в чужбина и още...

17:40, 29 апр 21 / Политика 25 3789 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Нова по-малка ЦИК ще организира следващите избори, няма да има ограничения в броя на секциите извън ЕС, а при отчитането на гласовете ще има видео наблюдение. Това са само част от промените в Изборния кодекс, които приеха депутатите.

На първо четене: Гласуване с машини, а в чужбина – и по пощата

Парламентът реши още в секциите с над 300 избиратели да се гласува само с машини. Това ще важи и за секциите в чужбина. Тази поправка ще бъде атакувана от ГЕРБ пред Конституционния съд.

Заявленията за гласуване по настоящ адрес да се подават не в съответната община, а електронно в ГРАО. Хората с увреждания също ще подават електронно заявления за гласуване с подвижна урна, но няма да се изискват електронни подписи.

Без ограничения за секциите в чужбина

Таванът от 35 избирателни секции в държави извън ЕС падна. Парламентът прие предложението на „Има такъв народ“ за промяна в Изборния кодекс. Текстовете бяха приети с подкрепата на 117 народни представители. Въздържаха се депутатите от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и на „БСП за България“, предаде bTV.

Така в чужбина секции ще се образуват в посолствата и консулствата, на места, където са подадени поне 40 заявления, както и където в последните пет години е имало поне една секция със сто избиратели. Така ще има възможност за повече секции във Великобритания, САЩ и Канада, но и в Турция.

При обсъждането на промените страстите в пленарната зала се нажежиха до червено. От БСП заявиха, че измененията обслужват ДПС и връщат Турция в решаващ фактор в изборния процес у нас. От „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън“ и „Демократична Бълария“ посочиха, че предложението е насочено към българските граждани, които са по целия свят. Според тях действащите към момента ограничения не се отразяват на вота в Турция. След гласуването имаше ръкопляскания и викове „Браво“.

По-малък състав на ЦИК

Съставът на ЦИК се намалява от 20 на 15 членове, които се предлагат само от парламентарно представените партии и коалиции. Така в комисията ще влязат представители на ГЕРБ-СДС, БСП ДПС, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“. От комисията обаче отпадат представителите на ВМРО („Обединените патриоти“).

Новият ЦИК както и неговия председател и заместници ще се назначават от президента след публични консултации, а предложените кандидати ще се представят и на сайта на президентството. Единствените против поправката бяха депутатите от ГЕРБ.

В избирателните секции в страната с поне 300 избиратели ще се гласува само с машини. Изключение ще има само при непредвидени външни обстоятелства, когато машинното гласуване се окаже невъзможно и се наложи преминаване към гласуване с хартиени бюлетини.

С хартиени бюлетини ще се гласува само в секциите с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната, предаде „Дневник“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама