Нов хит сред общините: На събор онлайн

09:30, 30 апр 21 25 3739 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Пандемията наложи нови стандарти и начини общините да провеждат традиционните си празници и събори. Харманли, заедно със своите усмихнати и сплотени 24 села, реши да поздрави всички жители и гости с нещо много вкусно...

Да покани Ути Бъчваров и неговия екип, които да се разходят с камери из региона, да открият невероятни продукти и рецепти и да се срещнат с местни майстори, които впоследствие да завоюват интернет пространството.

Традиционно Харманли чества своя празник на 2 май, което съвпада и с храмовия празник на църквата „Св. Атанасий Велики“. Идеята за нетрадиционното честване дошла лично от кметицата Мария Киркова, след което всички започнали да мислят кои емблематичните ястия да изберат, подходящи за посрещането на скъпи гости.

В златния списък влязла и една от най-известните кулинарки в района, баба Тянче, която със своята колоритна усмивка отдавна се е превърнала в символ на общината. Нейната предавана от поколения рецепта за карталачета на сач е обиколила света, защото самата тя обожава да пътува, да гастролира по различни събори и фолклорни празници и да показва на какво са я научили нейните баба и майка. Въпреки че е на 81 години, баба Танче е готова да стане в ранни зори, за да направи тези уникални точени на ръка банички и да ги метне на личния си сач, с който не се разделя вече 70 години.

Ути Бъчваров улови толстолоб с нечувани размери

Екипът на Ути, разбира се, е имал честта да опита и от прословутите харманлийски вина, които обединяват мистика и традиция още от времето на траките и са влезли във всички справочници под името „Южен Сакар“. Естествено, за невероятното червено вино от общината са препоръчали и Бат Кольо, изтъкнат майстор на специалитета джолани в гърне, които Ути с удоволствие „е полял“ с местен млад мавруд.

Най-хубавите кадри и най-интересните случки от пътуването са селектирани и събрани в два епизода, които ще бъдат качени на Фейсбук страницата на Община Харманли следващата седмица. По този начин всички желаещи ще имат възможността да се порадват на това прекрасно място от нашата родина, заснето и видяно през най-хубавия пролетен сезон.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама