Джамбазки: Зеленият сертификат за COVID-19 е дискриминация

10:00, 01 май 21 / Политика 25 2769 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Налице са всички опасения, че цифровият зелен сертификат за Covid може да бъде разглеждан като нов здравен визов режим в рамките на Европейския съюз. Това (приетото) законодателство нарушава основни човешки права, сред които свободата на придвижване, неприкосновеността на личния живот, защитата на личните данни и равенството пред закона. Поставя въпрос дали от временна тази мярка няма да стане постоянна. От една страна ЕК твърди, че така ще имаме отново свободно движение на хора, но в същото време подобен сертификат ограничава правото на европейските граждани за свободно придвижване на територията на Съюза. Това написа във Facebook евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки.

Джамбазки обвини ЕК в неадекватност по проблема с циганите

Цифровият зелен сертификат е класически пример за непряка дискриминация. Всичко това е опит да се замете под килима големият провал на Комисията с доставките на ваксини и проблемът с недостига на такива за европейските граждани. Пример за абсолютната безпомощност и неадекватност на ЕК. Вместо да подсигуриш на всеки един гражданин достъп до ваксина, ти въвеждаш сертификат, чиито данни не е много ясно къде и как се съхраняват. И какво правиш с този механизъм - разделяш обществото на привилегировани и непривилегировани. Европейската комисия трябва да се засрами от това, което прави. Освен това тук става дума и за чувствителни лични данни за здравословното състояние на един човек, които стават публично достояние. Този регламент не е необходим, за да се гарантира свободата на движение, защото и представянето на резултати за отрицателен PCR тест преди трансгранично пътуване е достатъчно и работи доказано.

Стигаме и до още един парадокс, който по никакъв начин не кореспондира с тезата за безопасно пътуване. Ако някой например пътува до Брюксел, предполага се, че чрез този сертификат хората в Белгия ще са защитени от него. Но ако случайно този човек реши да пътува от София до Благоевград, няма да има нужда от зелен сертификат, съответно по тази логика хората там няма да бъдат защитени. И как тогава решаваме подобен тип безумие?! Да не споменаваме и че изобщо не е ясно как ще се процедира в различните държави членки и дали дигиталният зелени сертификат няма да доведе до още по-голям хаос от този, който виждаме сега.

До момента ЕК не е осъществила оценка на въздействието на т.нар. зелен сертификат. А този вид регламент ще има толкова дългосрочни последици за основните ни права, че идеята за неотложност в случая не може да бъде вид оправдание за липсата на такава оценка. Споделянето на лични и медицински данни никога не трябва да бъде задължително и съхраняването на тази поверителна информация не е необходимо. Тук изниква и въпросът кой гарантира, че всички тези данни няма да бъдат използвани и за друг вид цели? Основният замисъл на зеления сертификат е объркан изначално, все повече започва да се губи логиката му и ще създава все повече усложнения“, пише Джамбазки.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама