Ще можем ли да вземем лекарства с хартиена рецепта след 1 май?

12:21, 30 апр 21 25 3283 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От 1 май хартиени рецепти издадени след 30 април 2021 г. не може да се изписват и изпълняват, предупредиха от Българския лекарски съюз.

Ще можем ли да вземем лекарства с хартиена рецепта? Могат да се изпълняват хартиени рецепти издадени преди тази дата, стига да са валидни. Служебните отрязъци по НЗОК (S-ки) може да се изпълняват до края на май при същите условия, както досега. Те на практика са копия/клонинги на издадени преди 1 май 2021 г., обясниха от съсловието.

Съгласно действащите разпоредби хартиени рецепти след 1 май няма да се заплащат от НЗОК, а изпълнението им се явява нарушение.

Изискването за изцяло електронни рецепти от май бе въведено с промени в наредба, обнародвани на 18 декември 2020 г. След като стана ясно, че няма да има софтуерна готовност за това, здравният министър внесе предложение за отлагане на срока с 2 месеца, тоест електронните рецепти да влязат в сила от 1 юли. Към днешна дата обаче това остава само предложение, пише Offnews. Реално няма изменение. Срокът за общественото обсъждане на проекта продължава и днес. Евентуално след края му ще бъде приет, обнародван и ще влезе в сила.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама