145 г. от Априлското въстание отбелязват в Клисура, Копривщица и Панагюрище

15:15, 01 май 21 25 3172 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Клисура, Копривщица и Панагюрище отбелязват 145-ата годишнина от обявяването на Априлското въстание. Вицепрезидентът Илияна Йотова бе сред гостите на Клисура.

Официалното честване се проведе на площад „20-и април“ в Подбалканския град. Вечерта в града на Боримечката са подготвили пиротехнически музикален спектакъл, синхронизиран с Ботевия марш.

Поглед назад: „Знаем да мрем за свободата на отечеството си“

Априлската епопея не е само текст от историята, а послание за бъдещето. Преди 145 години борбата беше срещу робството, оковало свободата. От пепелищата на Клисура, Батак, Перущица, Панагюрище и редица български селища възкръсна нашата национална идентичност, назовахме се народ с история и бъдеще. Днес отново битката е за държавност, за силни и работещи в интерес на българския народ институции“, заяви вицепрезидентът.

„Битката днес е за справедливост и равноправие, за свободата на духа и на мисълта, за свободата да избираш бъдещето си, да градиш държава с правила и законност и да пазиш нейната чест“, изтъкна Илияна Йотова, цитирана от прессекретариата на държавния глава. 

За малко да няма възстановка

Законови промени застрашиха провеждането на възстановката. Те не са свързани с коронавируса, а с оръжията. На участници, които не са предоставили необходимите документи, не бе позволено да се включат. Възникна напрежение, а граждани и участници си тръгнаха разочаровани, предаде БНТ. В крайна сметка бе решено провеждането на възстановката да се разреши. 

Във възрожденска Копривщица тържеството предвижда полагане на венци и цветя на гроба на Тодор Каблешков и театралния спектакъл „Първа пушка”. Вечерта ще има илюминации.

В Панагюрище провеждат благодарствен молебен, литийно шествие и поклонение пред костите на загиналите в Априлското въстание. По повод годишнината има и поклонение и поднасяне на цветя при Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци”.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама