Любопитни традиции за Великден по света

08:30, 24 апр 22 / Любопитно 25 4028 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Великден е един от най-светлите християнски празници. Тогава честваме Възкресението на Исус Христос. Повечето традиции, свързани с празника, датират от дълго време. В България боядисваме яйца, месим козунаци и ходим на църква. По света обаче обичаите са различни, а някои от тях - изключително любопитни.

В Антигуа покриват улиците си с цветни килими през цялата Страстна седмица, за да се подготвят за шествие на Разпети петък. Дългите килими са направени от цветя, цветни дървени стърготини, плодове, зеленчуци и пясък.

Във Филипините на Великден родителите дърпат косите на децата си, за да растат те здрави. В някои части на страната всяка година на Разпети петък няколко души „се оковават” към кръстове. Въпреки че църквата е против подобни прояви, те привличат хиляди туристи всяка година. 

Празнуването на Великден на Бермудите започва още в петък с фестивал на хвърчилата. През целия уикенд се ядат треска и традиционни кифлички.

В Австралия вместо великденски зайци, има великденско билби. Великденските яйца се носят от торбестото животинче, което има голям нос и дълги уши.

В някои региони на Мексико великденските празници продължават две седмици. В много региони като Taxco има физически възстановки на Страстната седмица.

В Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния в понеделника след Великден има традиция мъжете да пръскат жените с вода и да ги удрят леко с украсена с панделка пръчка. Това, според местните вярвания, носи на дамите здраве и красота и е свързано с плодородието. След това жените черпят с яйца, сладкиши и алкохол.

В много италиански села се правят възстановки на страданията Христови, провеждат се и великденски процесии. В магазините се продават огромни шоколадови яйца, пълни с изненади и увити в ярка гланцова хартия. Един от специалитетите е сладкиш във формата на гълъб, наречен „Colomba Pasquale”. На Велики понеделник за закуска по изключение се яде и салам, баница с плънка, известна като „torta rustica“ и се пие вермут.

В Испания Великден се отбелязва с многобройни процесии на религиозните ордени. Често участниците са с качулки, за да напомнят сцени от инквизицията. Огромни фигури на Исус и на светците се разнасят из градове и села. Някои каещи се християни дори влачат железни вериги, пише Нова телевизия.

В Германия има обичай коледните елхи да се изгарят на Великден като своеобразен символ на сбогуване със зимата и посрещане на пролетта. Германците търсят скрити великденски яйца из градината и ядат шоколадови зайчета. От векове те палят и великденски огньове. Етнографите са на мнение, че това са не само езически, но и християнски обичаи, защото се смята, че огънят ще донесе нова сила за живот. Той обаче е и символ на радостта от Възкресението на Христос. Някои смятат, че огънят припомня и за изгарянето на Юда в ада.

На Разпети петък в Бретан се садят теменужки - цветята на гръцката богиня Персефона. През Страстната седмица в гръцките църкви се отслужват продължителни литургии. В неделя гърците пекат агнешко, към което се сервират и така наречените „кокореци“ - дреболиите.

Православната служба в Русия започва с процесия, при която вярващите обикалят църквата, носейки свещи. След строгите пости идва времето на питателните пироги и куличи.

На Великден в САЩ се организират шествия. Най-големи са те в Ню Йорк. В Белия Дом малките посетители могат да търсят скрити великденски яйца и да ги търкалят из градината.

В Норвегия е популярно по Великден да се разгадават криминални случаи, най-вече – убийства. Затова телевизиите излъчват подобен тип филми и сериали, а вестниците публикуват зловещи истории.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама