Манолова предлага Росица Матева за член на новата ЦИК

15:35, 04 май 21 / Политика 25 3278 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Ще номинираме адв. Росица Матева за член на новата Централната избирателна комисия (ЦИК). Това обяви лидерът на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова във видео във Facebook. Според новите изборни правила коалицията има право на един член в ЦИК. 

Тя аргументира избора на коалицията с това, че Матева е доказан експерт и най-вече почтен човек. „Адвокат с близо 30-годишна практика. Матева е минала през всички нива на изборната администрация. Била е член на СИК, на РИК, а от 2014 до 2020 е била и член на ЦИК. Сега е председател на обществения съвет и като такава следеше за честността на вота и за това да има информационна кампания за машинното гласуване“, посочи бившият омбудсман. 

Манолова поясни, че Матева е номинирана от „Изправи се! Мутри вън!“ и за зам.-председател на ЦИК, но няма да участва в евентуален жребий за председател. 

Борисов видя сговор за ЦИК, плаши с мигрантски натиск

По думите ѝ останалите политически формации също би следвало да излъчат хора, които са доказани и безспорни професионалисти. Наистина не разбирам защо останалите партии крият своите предложения. Според мен всеки от нас отдавна е готов с човека, който ще предложи за ЦИК. Този процес трябва да е публичен, открит и никой да няма никакви притеснения за хората, които предлага“, изтъкна Манолова. 

Бившият омбудсман коментира, че няма значение от коя политическа сила ще е председателят, стига да е почтен човек. Последната ЦИК и нейният състав бяха истинска катастрофа. Позор и показател за това как не трябва да се организират избори. Ако съдим по номинациите на ГЕРБ за председател, ние по-скоро не бихме го подкрепили“, каза тя. 

ГЕРБ научили за консултациите за ЦИК от медиите

Новите изборни правила и реформи

Според Манолова новият състав на ЦИК ще се справи с новите изборни правила реформите, които въвеждат.„Сериозна е тази реформа най-вече по отношение на вота на нашите сънародници зад граница. Правилата са такива, каквито бяха през 2014 г., когато аз участвах в изготвянето на кодекса. Изборите зад граница няма да създадат никакъв проблем. Жалко е, че не бе възприето да се направи вот по пощата сега и веднага, но аз съм сигурна, че за следващите избори ще има електронно гласуване, за да може българите, където и да са те по света, да могат да упражнят своя вот“, посочи тя.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама