Докосването от хуманоиден робот прави хората по-щастливи

19:30, 06 май 21 / Любопитно 25 2014 Шрифт:
Ирина Иванова

Успокояващото потупване по гърба носи ли ви комфорт по време на тежък ден? Ново проучване установява, че когато става въпрос за докосване, хората дори не са придирчиви към това, кой го извършва. Изследователи в Германия казват, че докосването на хуманоиден робот прави хората по-щастливи и по-склонни да изпълнят техните искания, пише „StudyFinds“.

Вместо да разчитат на други хора, изследователите се надяват, че един ден роботите може да са в състояние да изпълняват ролите на терапевти, лични треньори и дори житейски треньори. Тяхното проучване проследява широкото нарастване на глад за допир по време на пандемията на COVID-19. Няколко проучвания посочват как физическото дистанциране и изолация създават психологически усложнения през последната година.

Робот в Русия анализира поведението на клиентите в магазина

Хората, които дълго време не са докосвани от някого, изпитват „глад на кожата“ или „лишаване от привързаност“. Те могат да изпитат различни негативни физиологични ефекти, които увеличават чувството на стрес, депресия и безпокойство. Някои проучвания дори установяват, че тези хора могат дори да имат повишена вероятност от инфекции поради промени в имунната система.

Снимка: Pixabay

Авторите на изследването отбелязват, че учените продължават да изследват ефектите от физическия контакт с роботи. Въпреки това, докато някои проучвания откриват значими ефекти, други не намират полза от роботизираната прегръдка.

В това изследване 48 студенти са участвали в консултативен разговор с хуманоидния робот NAO. Той е програмируем изследователски робот, често използван за образователни и изследователски цели. По време на разговора за някои участници NAO кратко и привидно спонтанно потупва ръката на събеседника. Това се различава от други изследвания, които разчитат на инициирано от човека докосване. В отговор на докосването на робота повечето участници се усмихват и засмиват и никой не се отдръпва. Резултатите показват, че тези, които са били докоснати, са по-склонни да последват робота, призоваващ ги да проявят интерес към определен академичен курс, обсъден по време на разговора.

Изкуственият интелект вече знае кого харесваме и защо

Участниците също съобщават за по-добро емоционално състояние след потупването на робота по ръката. Изследователите отбелязват, че тези, които роботът не е докосвал, оценяват разговора по-благосклонно.

Надеждата е, че учените могат да използват въздействието върху изпълнението на исканията, за да могат роботите да се ангажират с мотивационни задачи, като например да убедят някого да се упражнява повече. „Нефункционалният допир на робота има значение за хората“, казва Лора Хофман от Рурския университет, предаде БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама