Как да преодолеем пост-ковид синдромите?

18:05, 07 май 21 25 3535 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Все повече хора след прекарана коронавирусна инфекция са изправени пред пост-ковид синдроми. Токсикологът Алексей Водовозов съветва преболдувалите как да върнт тялото си към нормалните му функции. 

Хиляди на фестивал без маски и дистанция в Ливърпул

Според различни оценки някои симптоми, които не са свързани с действието на вируса в организма, остават при 25-70% от пациентите, преболедували COVID-19, каза лекарят пред радио „Sputnik“. „Тоест вирусът е изчезнал, PCR-тестът е отрицателен, антителата са се нормализирали, но в същото време човек все още има около две дузини от най-различни симптоми, които формират т. нар. пост-ковиден синдром. Той по-специално се изразява в умора, усещане за обща слабост, когато енергията изведнъж свършва и човек вече не се чувства в кондиция“, обясни Алексей Водовозов.

Лекарят съветва да преминем към постепенно въстанвяване от коронавирусната инфекция и да не се форсира ситуацията, т. е. да не се опитваме незабавно да се върнем към обичайната си физическа активност, което вероятно ще бъде непоносимо.

Вместо помощи в борбата с COVID-19 - статуя на калмар

Не бива веднага да тичаме към фитнес, за да вдигаме тежести, а да започнем с ходене и малки разходки: 500 метра, 1000 метра, максимум 3 километра“, препоръча лекарят. Той предупреди, че когато човек, възстановяващ се след тежко боледуване е добре да бъде придружаван от някого, тъй като при пост-ковид синдром е възможно внезапно и непредсказуемо да изпитаме слабост.

Лекарят препоръча и просто упражнение, което да помогне за възстановяване на белите дробове. „Фокусираме се върху правоъгълен обект, например картина на стената или прозорец, и започваме да следваме периметъра с поглед: при късата част на правоъгълника вдишваме, а при дългата част издишваме. Получаваме съотношение от около едно към две: дължината на вдишването е една, дължината на издишването - две единици и повтаряме упражнението около десет пъти“, обясни Алексей Водовозов, предаде БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама