Транспорт на бъдещето: Компания разработва суперскоростни капсули

16:00, 08 май 21 / Любопитно 25 2871 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Американската компания „Virgin Hyperloop“ разработва суперскоростни капсули, които ще се движат със 1200 км/ч във вакуумни тунели с помощта на магнитна левитация.

Те се тестват в пустинята северно от Лас Вегас, където в подножието на планините е разположена дълга бяла метална тръба, в която се движат капсулите – символ на масовия транспорт на бъдещето.

Усещането ще е като в самолет при излитане и набиране на скорост. Няма да има турбуленция, защото нашата система е напълно способна да реагира на такава“, казва съоснователят и главен изпълнителен директор на компанията Джош Гайгъл.Той допълни, че белите материали и огледалото за обратно виждане помагат капсулата да изглежда по-голяма и „по-гостоприемна“ за новите потребители.

Телефонът на бъдещето – антибактериален

Капсулата ще побира 28 пътници и може да се пригоди за кратки или дълги дестинации, както и за товарни превози. Макар всичко все още да е на ранен етап, Гайгъл прогнозира да започне да се използва през 2027 г. Това ще бъда първата форма на транспорт за сто години, която ще предизвика революция в транспорта, също както навремето са го сторили автомобилите, влаковете и самолетите“, добавя изпълнителният директор.

Ракетният изследовател Робърт Годар е автор на идеята за вакуумния влак в началото на 90-те години. Франция се опитва да разработи „аеровлак“ през 60-те и 70-те години, но липсата на средства погребва проекта.

Предприемачът Илон Мъск разпалва отново интереса към идеята през 2013 г., когато поставя рамката как би трябвало да работи новата система. Гайгъл по онова време работи в „СпейсЕкс“ и казва, че сега технологиите наваксват, но тогава нужните акумулатори, електроника и сензори не били напълно готови.

Нови нощни влакове тръгват из Европа

„Virgin Hyperloop“ планира първо да разработи пътнически маршрути в Индия, където транспортната система е пренатоварена, както и в Саудитска Арабия, където липсва инфраструктура, предаде „Reuters“, цитиран от bTV.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама