„Когато Кремъл кихне, БСП се разболява“: И този парламент отказа доставка на „Спутник V”

16:05, 07 май 21 25 2784 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

България няма да доставя от руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V”, преди да има общо решение от ЕС. В последния си работен ден 45-ият парламент отхвърли предложението на БСП за доставка на руската ваксина и така социалистите за втори път удариха на камък.

Левицата и в миналия, и в този парламент настоявше да се осигурят количества от руския препарат за българските граждани. Така според тях ще се преодолее забавянето във ваксинационния план, породени от проблемите с доставките на „AstraZeneca”.

„Нека не бъдем нито русофоли, нито русофоби по отношение на здравето на нацията, нека бъдем българофили“, заяви от парламентарната трибуна Корнелия Нинова. По думите ѝ има българи, които искат да се ваксинират с тази ваксина и трябва да им се осигури това право. Нинова изтъкна, че ваксината се използва в 64 държави и достъп до нея имат 3 млрд. души в света. Сред тях е и Унгария, която сключи сделка извън общите споразумения на ЕС. 

Путин за „Спутник V”: Сигурна е колкото автомат „Калашников“

Когато Кремъл кихне, БСП се разболява. Това правило е особено валидно в условията на пандемия“, пошегува се от своя страна Даниел Митов от ГЕРБ, цитиран от БГНЕС. Митов се обяви твърдо против предложението и припомни, че Европейската агенция по лекарствата все още не е потвърдила безопасността на руската ваксина. Тома Биков пък посочи, че нищо не пречи на служебния кабинет да поръча руската ваксина, ако толкова иска.

Миналата седмица предложението за доставка на руската ваксина получи подкрепа в парламентарната здравна комисия, но срещна критиките на здравния министър в оставка. Костадин Ангелов заяви, че подобно решение би било незаконно и поставя в опасност живота и здравето на хората. Той изтъкна, че правителството няма нищо против нито руската, нито китайската ваксина и когато ЕМА ги одобри, ще могат да бъдат поръчани.

Решението за доставка на руската ваксина е противозаконно

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама