Последният звънец удари: Каква оценка си дадоха депутатите?

18:00, 07 май 21 / Политика 25 3238 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След бурни спорове и дебати, 23 дни след началото на 45-ото Народно събрание, последният звънец на удари и с това се изчерпа дневният ред на този парламент.

Поредно бягство от парламента: Борисов е в болничен, а министрите - в отпуск

Очаква се следващата седмица президентът Румен Радев да го разпусне, предвид насрочените за 11 юли предсрочни избори. Но ето с какви думи и емоции се разделиха депутатите в последния си работен ден:

БСП: Без нас няма смяна на модела

Работата на парламента заклейми лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обяви, че депутатите са се провалили и в двете си функции – да приемат закони и да упражняват парламентарен контрол, тъй като са одобрили само промени в Изборния кодекс и не са успели да потърсят сметка на министрите на Бойко Борисов. 

Вместо съединението да ни направи силни срещу модела „ГЕРБ“, разединението ни направи слаби. И моделът продължава да управлява ... Какво ни събра в началото? Борбата с корупцията, със задкулисието, с паралелната държава и желанието този модел на управление да бъде прекратен”, изтъкна Нинова. И хвърли отговорността върху нежеланието на новите формации в парламента да работят заедно с левицата. Новите ни нарекоха партии на статуквото и високомерно отхвърлиха нашите предложения. Накичихте се с етикети на „партии на протеста” и придобихте самочувствие на самодостатъчни. Това беше грешка, обърна се соцлидерът към останалите анти-ГЕРБ формации. „Сигурна съм, дори да не признаете, че се уверихте, че промяна на модела без БСП е невъзможна”, завърши поучително тя.

Окончателно: Росенец и преизчислението на пенсиите остават за следващ парламент

ГЕРБ: Суверенитетът е отнет от народа и даден на машините

Подобна оценка дадоха на 45-ото Народно събрание и от ГЕРБ. Десислава Атанасова – водачът на парламентарната им група, посочи, че единственото, което парламентът е свършил, е да приеме поправките в Изборния кодекс, а всички останали обещания се оказали „предизборни пушилки”.

Тя яростно се нахвърли върху машинното гласуване и около 10 минути изрежда нападки срещу премахването на хартиените бюлетини. Накрая призова останалите формации да натиснат изборната администрация да брои контролните разписки от машинното гласуване и да ги сверява с резултатите от машинния протокол. Причината - за да било сигурно, че резултатите от вота ще бъдат честни. Тя заплаши, че ако им бъде отказано, ще наредят на партийните представители в секционните комисии да не напускат изборните помещения след края на вота, докато разписките не бъдат сверени с протокола.

Mашинното гласуване - основно предизвикателство пред новата ЦИК

 

Снимка: БГНЕС

„Изправи се! Мутри вън!”: Чекмеджето напразно се отвори за коалиция

Критично се изказа срещу парламента и Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!”. Хората не искат да слушат и да виждат това, което произведе 45-ият парламент – партии, които занимават със себе си, с партийните си интереси, вместо с интересите на обикновените български граждани”, обяви Манолова. И гръмко декларира: „Мутрите си тръгват и коалиция с тях няма да има. Няма да има коалиция със зависимите. Няма да има коалиция с модела на чекмеджето. Въпреки че чекмеджето се отвори за коалиция, чу твърдия отговор: Не!

Големите кавички

ДПС: Благодарни сме, че върнахме властта в българския парламент

Йордан Цонев от ДПС произнесе реч, в която се долавяха скрити упреци към БСП и ласкаво отношение към новите формации. „Обръщам се към вас с благодарност, че върнахме властта в българския парламент, както повелява конституцията, че върнахме дебата тук, макар и изкривен, макар и понякога грозен. Но това, което се случи в тези няколко седмици тук, е надежда, че нещата ще станат такива, каквито са. Но те трябва да станат само по законоустановения ред, защото – обръщам се към лидера на БСП – не сме затънали в процедурни хватки. Демокрацията функционира чрез процедурите. И който не спазва процедурите, означава, че не спазва демокрацията.”

А някога в парламента е бил елитът на нацията...

„Демократична България”: Борба между парламента и краля

Като за финал силно положителна оценка даде на 45-ото Народно събраие съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.  Този парламент трябваше да изрази усилието за връщане към един пълноценен демократичен режим. В тези 8 или 9 работни дни ние преживяхме накратко части от историята на Новото време в различни страни, в които парламентаризмът изобщо се е утвърждавал, в усилията  на тази легислатура например да уточни отношенията си с изпълнителната власт, каза Иванов.

По думите му парламентът е свършил „една работа – българската нация да види, че Бойко Борисов може да бъде отстранен от властта, че той може този път да не успее да изтъргува поредната властова комбинация”.

Единствено от „Има такъв народ” предпочетоха да изпратят парламента без заключителни думи, предаде „Сега“.

Дали следващият парламент ще успее да довърши започнатото от краткия живот на 45-ото Народно събрание, предстои да разберем след 11 юли...

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Тодор 17:11, 10 май 21

Аз пиша отличен на Христо Иванов от ДБ по обслужване на интересите на неговия клиент - олигарха Иво Прокопиев!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама