Китай ограничава изкачванията на Еверест

19:30, 10 май 21 / Любопитно 25 3072 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Като предпазна мярка Китай ще създаде разделителна линия на Еверест, за да се предотврати смесването на катерачи от засегнатия от Covid-19 Непал и слизащите от тибетската страна, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БНР.

В непалската база на Еверест има случаи на коронавирус от края на април. Правителството на Непал, чиято икономика разчита на туризма, все още не е отложило пролетния катерачески сезон, който обикновено трае от април до началото на юни.

Еверест „порасна“ с 86 сантиметра

Не е ясно как точно ще бъде приложена и как ще изглежда разделителната линия на малкия и негостоприемен връх, на който могат да се поберат не повече от шестима катерачи и гидове, отбелязва "Ройтерс".

Китай не позволява чужди катерачи да се спускат от тибетската страна на върха от началото на епидемията през миналата година.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама