Радев обяви служебния кабинет: Вижте имената

13:15, 11 май 21 / Политика 25 3882 Шрифт:
Ирина Иванова

Президентът Румен Радев обяви имената в служебния кабинет. С неговото назначаване Министерският съвет в оставка спира да действа. 

До съставанянето на служебно правителство се стигна, след като парламентарно представените политически партии не успяха да излъчат кабинет след изборите на 4 април. 

Отиваме на избори на 11 юли

Служебен премиер на България в следващите 2 месеца ще бъде ген. Стефан Янев. Той вече е участвал веднъж в служебно правителство на Радев, като вицепремиер и министър на отбраната. До момента съветваше държавния глава по въпросите за националната сигурност. 

Прави впечатление, че голяма част от новите министри са експерти и вече познати лица, заемали същите длъжности в предни служебни правителства. 

Ето и пълния списък с имената в служебния кабинет:

Министър-председател: Стефан Янев - досегашен секретар по сигурността и отбраната на президента.

Министър на външните работи: Светлан Стоев - действащ посланик в Дания.

Министър на вътрешните работи: Бойко Рашков - бивш директор на Националната следствена служба и бивш директор на Бюрото за контрол на СРС-тата. Той ще заема и длъжността служебен заместник министър- председател по обществен ред и сигурност.

Министър на отбраната: Георги Панайотов -дипломат от кариерата с 25-годишен професионален опит в областта на политиката за сигурност, на многостранна, двустранна и регионална дипломация, права на човека и развитие.

Министър на финансите: Асен Василев, който беше министър на икономиката в служебното правителство на Марин Райков.

Социален министър: Гълъб Донев - секретарят по социалната политика на държавния глава и бивш министър на труда и социалната политика в служебното правителство на Огнян Герджиков. Той ще заема и длъжността заместник министър-председател по икономическите и социалните политики.

Министър на икономиката: Кирил Петков, възпитаник на Харвард.

Здравен министър: Д-р Стойчо Кацаров, шеф на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Правосъден министър: Янаки Стоилов - член на БСП.

Министър на образованието: Проф. Николай Денков - учен, физикохимик, председател на Етичната комисия в министерството, заемал е същия пост в правителството на Огнян Герджиков.

Министър на земеделието: Проф. Христо Бозуков, който е заемал същия пост в предишния служебен кабинет.

Министър на културата: Проф. Велислав Минеков - скулпторът, станал известен покрай протестите от отминалото лято като част от „Отровното трио“.

Министър на туризма: Доц. Стела Балтова, която и преди е заемала този пост по време на служебното правителство на Огнян Герджиков.

Регионален министър: Виолета Колева Комитова - преподавател в Архитектурния факултет на УАСГ.

Екоминистър - Асен Личев - повече от 12 години заема длъжността директор на дирекциите по водите. Експерт е по управление на водите на национално ниво.

Министър на транспорта: Георги Тодоров - бил заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в три правителства.

Министър на енергетиката: Андрей Живков - председател на управителния съвет на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД.

Министър на спорта: Андрей Кузманов - президент на Европейската конфедерация по модерен петобой, председател на Българската федерация по модерен петобой и на Балканската конфедерация по модерен петобой. Член е на Комитета по бизнес въпроси на Международната федерация по модерен петобой.

Атанас Пеканов ще заема длъжността служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства.

Последният звънец удари: Каква оценка си дадоха депутатите?

С указ президентът Румен Радев разпусна 45-ото Народно събрание. Официално насрочи парламентарните избори на 11 юли. 

Държавният глава подписа указ и за назначаване на състава на Централната избирателна комисия с председател Камелия Нейкова. 

Димитър Димитров, Емил Войнов, Росица Матева и Цветозар Томов са назначени за заместник-председатели. Севинч Солакова заема длъжността секретар.

Членове на комисията са: Георги Баханов, Елка Стоянова, Ерхан Чаушев, Йорданка Ганчева, Красимир Ципов, Любомир Гаврилов, Любомир Георгиев, Силвия Стойчева, Цветанка Георгиева, обявиха от от прессекретариата на държавния глава. 

Mашинното гласуване - основно предизвикателство пред новата ЦИК

На практика докато служебното правителство осъществява правомощията си, парламент няма да има. Поради тази причина няма да има и парламентарен контрол. Все пак президентът може да прави промени в структурата и състава на служебния кабинет.

Новото правителство ще е второто, назначено от Радев за 5-годишния му мандат. През 2017 година той състави служебен кабинет начело с проф. Огнян Герджиков. Сега държавният глава има втори шанс да назначи експерти, които да спомогнат за нормалното протичане на предстоящите избори и да не позволят страната ни да потъне в политическа и икономическа криза. Служебният кабинет обаче е нож с две остриета, защото очакванията към него са огромни, а правомощията му - ограничени. 

Поредно бягство от парламента: Борисов е в болничен, а министрите - в отпуск

Какви правомощия ще има новият служебен кабинет?

Служебното правителство има временен характер. То съществува само до образуването на ново правителство по съответния ред. Срокът му на работа в най-добрия случай е около 3 месеца (2 месеца за провеждане на парламентарни избори и 1 месец за свикване на новоизбраното Народно събрание). В случая до 11 юли, когато ще се проведат новите избори за Народно събрание и избиране на ново правителство от новоизбрания парламент. 

Сред правомощията на служебния кабинет по Конституция е управлението на текущите въпроси на вътрешната и външната политика. Една от основните му задачи е да подготви и проведе парламентарните избори. Служебното правителство в никакъв случай не следва да бъде подценявано, въпреки че функционира за кратък период от време, тъй като може да взема политически решения с важни и дългосрочни за страната последици. То ще има право на законодателна инициатива, макар и ограничена. Ограничението произтича от това, че то не разполага с пълния обем от правомощия и функции, които има Министерският съвет.

А някога в парламента е бил елитът на нацията...

Причината - някои от управленските решения, които правителството взима, подлежат на одобрение от Народното събрание. Когато обаче действията на правителството подлежат на последващо одобрение, утвърждаването може да се получи и от новоизбраното Народно събрание.

Служебното правителство не може да сключва и международни договори, за които се изисква предварително съгласие от парламента. Такива са договорите, свързани с изпращането на въоръжени сили извън страната или с пребиваването на чужди войски на територията на България. Новият кабинет няма да може и да сключва договор за държавен заем, тъй като отново е нужно съгласието на Народното събрание.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама