Жан Виденов създава партия

16:30, 10 май 21 / Политика 25 4252 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бившият премиер и лидер на БСП Жан Виденов обяви, че ще участва в предстоящите парламентарни избори и ще създаде нова партия. 

Формацията ще се нарича „Лявата алтернатива“, но тъй като няма време да бъде създадена, ще участва в изборите с други партии. Сред тях ще е Съюзът на комунистите в България. А коалицията вероятно ще се нарича „За чиста и свята Република“. 

Припомняме, че Жан Виденов не участва в политиката от 1997 г., когато бе свален от власт след масови протести заради хиперинфлацията в страната. Поради тази причина неговото управление, известно още като „Виденовата зима“, дълги години бе нарицателен израз за управленска катастрофа. Въпреки това той остана в историята като единственият министър-председател, който влезе беден във власта и като такъв излезе от нея. 

През 2000 г. прекрати членството си в БСП, а до скоро преподаваше в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив. 

Отиваме на избори на 11 юли

В Инициативния комитет съм организационен секретар и експерт по международните въпроси заради образованието ми и опита, който имам. Предстои да бъде избрано и ръководство на ПП „Лявата алтернатива“. Вероятно ще се случи след изборите“, обяви той в интервю за „Пловдив прес“.

Попитан дали го боли за БСП, бившият председател на социалистическата партия отговори, че вече не, защото по думите му положението там е безнадждно. „БСП няма бъдеще. Аз напуснах партията още през 2000 година. Това беше очевидно още тогава, оставиха я да деградира като отпаден продукт на Генералското движение. След толкова много години всички виждат резултата и всеки си прави оценката. Предполагам, че е една и съща. Даже и да питате Корнелия Нинова...“, каза той. 

Според него перестройката е виновна за политическата криза в страната. Тя съсипа и приятелските народи на Съветския съюз. Всички ги познавам и ги обичам, аз съм част от тази култура и се гордея с това. От тази велика дипломатическа школа съм и се гордея с това. В момента в България свършва перестройката. В Русия свърши доста по-рано, други страни загинаха, защото не можаха да излязат от нея. В България свършва в момента“, посочи Жан Виденов.

Слави пак обвини Борисов в лъжа: Изборите на 11 юли ще са значително по-евтини

Той смята, че предстоят огромни предизвикателства, с които трябва да се борим, ако не в парламента, на улицата. Ако трябва, и с оръжие в ръка. В края на краищата страната трябва да се пази. Аз съм се клел в България“, изтъкна той. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама