27 дни по-късно: Краткият, но бурен живот на 45-ия парламент

14:30, 11 май 21 / Политика 25 3348 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Точно 27 дни – толкова дълго просъществува 45-ото Народно събрание. За това време депутатите проведоха всичко на всичко 8 заседания и промениха един закон – Изборния кодекс.

Освен с краткия си живот 45-ият парламент ще бъде запомнен и като единственият в историята, който не успя да излъчи правителство. Това е и парламентът, пред който правителството не се отчете нито веднъж. За сметка на това депутатите първо гласуваха оставката на кабинета, а след това му наложиха мораториум за сключването на сделки, концесии и назначения.

Депутатите се върнаха обратно в старата сграда на парламента – дом на институцията от 135 години. Те обаче направиха решителна стъпка към модернизацията – за първи път народни представители положиха клетва дистанционно (заради пандемията), а работата им бе излъчвана на живо не само от обществените медии, но и в социалните мрежи. Институцията се сдоби и с чисто нов сайт, а журналистите отново получиха свободен достъп до депутатите.

Парламентът превзема Facebook

45-ият парламент ще остане в историята като арена на сблъсък между старите и новите партии. Това си пролича още в първите му минути живот, когато политическите сили кръстосаха шпаги за председателския пост. Хегемонията на ГЕРБ беше прекъсната и институцията бе оглавена от Ива Митева от „Има такъв народ“ – третата жена след Цецка Цачева и Цвета Караянчева на този пост.

Появата не на един, а едновременно на цели трима нови играчи в парламента – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“, е ясен знак за разместване на пластовете. „Народът ни изпрати тук за промяна“, обяви Мика Зайкова при откриването на парламента. Нито един от новите играчи обаче нямаше реалната възможност да осъществи промяната, защото макар на пръв поглед да имаха обща цел, всеки от тях имаше в представите си различен път, по който това да я осъществи.

Доказаха го на практика множеството заявки за промени в законите цели 76, за чието приемане обаче липсваше както консенсус, така и време. Така за следващ парламент остават въпроси като преизчисляването на пенсиите, намаляване на партийните субсидии, промяна на избирателната система, актуализация на бюджета и др.

В единствения променен закон – изборния, парламентът даде нови правомощия на държавния глава. Президентът не само издава указ за назначаването на ЦИК, но и повежда консултации с партиите относно състава и ръководството на органа. Така цялата процедура се измести от парламента в президентството.

Новите изборни правила: По-малка ЦИК, машинен вот, повече секции в чужбина и още...

Ярки сблъсъци и разгорещени дебати белязаха краткия живот на 45-ия парламент. Оценките за случващото се в залата варираха от „завръщане на парламентаризма“ до „пълен цирк“. Според вече бившия премиер Бойко Борисов това бе шоу, което ни струва 19 млн. лв. Президентът Румен Радев пък е на мнение, че не парламентът, а корупцията ни излиза най-скъпо. Независимо каква е крайната оценка, едно е сигурно - интересът към работата на институцията не е бил толкова висок от години.

Последният звънец удари: Каква оценка си дадоха депутатите?

Най-големият скандал, който роди парламентът, е свързан със създаването на комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ. Председателят ѝ Мая Манолова даде заявка за проверка на дейността на всички държавни дружества през последните 10 години и милиони страници документи. За своите едва 5 заседания комисията не успя да отметне много от задачите си, но се превърна в трибуна, от която бизнесът отправи тежки обвинения към властта за зависимости, натиск и далавери.

Комисията „Манолова“: Втори бизнесмен обвини ГЕРБ в корупция

Депутатите създадоха и комисия, която да провери случаите на полицейско насилие по време на антиправителствените протести от миналото лято. Комисията обаче не проведе и едно заседание. За следващ парламент ще остане предложението за създаване на комисия, която да проучи случая „Росенец“.

45-ият парламент вече е в историята, дали следващият ще довърши започнатото, или ще поеме в друга посока ще се разбере след изборите на 11 юли.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама