Картите са раздадени: Новият кабинет е на ход

09:00, 12 май 21 / Политика 25 3830 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Служебният кабинет е факт, но кой всъщност влезе в него и какъв знак ни дава това. 

Повечето от министрите са експерти и са вече познати лица, заемали същите длъжности в предни служебни правителства. Името на премиера ген. Стефан Янев и тези на някои министри се спрягаха в медиите още преди да бъдат обявени официално от президента Радев. Въпреки това не липсваха и изненади.

Радев обяви служебния кабинет: Вижте имената

За разлика от предния служебен кабинет, в този нежният пол е доста по-слаб като численост от силния. Само две жени - Стела Балтова и Виолета Комитова. Голяма част от членовете на новото правителство са експерти на средна възраст, които имат голям политически опит зад гърба си. За разлика от предложения проектокабинет на Борисов, в който имаше предимно популярни лица, без особено голям опит, Радев залага на сигурни кадри. 

Отиваме на избори на 11 юли

Най- възрастен е министърът на околната среда и водите Асен Личев - 69 години. Най-младият пък е служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства - Атанас Пеканов, който е едва на 30 години. Повечето медии го определиха като чиста изненада, не само заради възрастта му, но и заради това, че за първи път се назначава отделен човек, който да отговаря за работата по европейските фондове.

Снимка: БГНЕС

Отбраната на първо място

С назначаването на новия министър-председател, държавният глава за пореден път показва последователност в действията при отстояването на определени позиции. Янев дори да не е толкова ярка политическа фигура, е един от основните застъпници на идеите на Радев. 

Той неведнъж се е изказвал в подкрепа на ветата, наложени от държавния глава по различни промени, свързани с правната уредба в службите. Последния път за паралелните на НСО структури.

В своята политическа кариера, като служебен министър на отбраната, Янев се помни най-вече със скандала с ГЕРБ около избора на нов боен самолет. Тогава той подписа заповед за класиране на фирмите-участници в наддаването, като на първо място постави най-изгодната оферта за изтребителите „Грипен“. ГЕРБ обаче го обвиниха, че се опитва да предреши развоя на конкурса. Те го укориха и че прави политическа чистка със смяната на ръководства на няколко дружества под егидата на ведомството без видима причина. Той обаче до последно отричаше това да е така.

В крайна сметка след изборите мнозинството на ГЕРБ сформира парламентарна анкетна комисия и анулира процедурата. Така се премина към директно междудържавно договаряне със САЩ за закупуване на изтребители F-16. 

Президентът наложи вето върху сделката за изтребителите

Бойните самолети неведнъж са били обект на спорове межуд държавния глава и доскорошния премиер. С назначаването на Янев, Радев вероятно отново иска да заяви своите позиции в областта на сигурността и отбраната. Ресори, които за него винаги са били от особено значение. 

Назначението на дипломата Георги Панайотов като министър на отбраната пък показва, че за президента основната задача на Въоръжените сили е именно поддържането на мира, а не парадирането с вътрешно и външнополитически мускули. 

БСП част от играта, но не съвсем...

Друга интересна фигура в новото правителство е тази на правосъдния министър Янаки Стоилов. Той е единственият, който е член на БСП. 

В последните дни в медиите се спрягаха и имената на Деница Златева и Весела Лечева, като потенциални министри. А самият Радев при връщането на мандата от Нинова, обяви, че има намерение да покани няколко експерти от БСП в състава на служебния кабинет. Какво е довело до обрата да няма други членове на партията, така и не стана ясно. Възможно е обаче самите социалисти да са се отдръпнали. 

Миналата седмица БСП бяха казали, че всички решения, относно евентуално членство в новото правителство, ще се вземат след съгласието на Националния съвет. В някои медии излезе информация, че Златева и Лечева са дали съгласието си да станат министри преди разрешението на партията им. Именно това се твърди, че е причината те да се разминат с ръководните длъжности. До момента няма коментар от страна на левицата дали това е така. 

Не е изключено обаче и самият президент да демонстрира дистанция от социалистите, особено след забавената подкрепа за втория му мандат. Възможно е и да иска да покаже, че не е обвързан с левицата, за да спечели симпатиите на т. нар. партии на протеста. 

Изборът на Велислав Минеков за министър на културата също доказва това. Той бе един от организаторите на разгорещените протести миналото лято, като част от „Отровното трио“. Радев неведнъж е демонстрирал подкрепата си към демонстрантите, които дни наред искаха оставката на Борисов. 

Заедно срещу ГЕРБ

Именно неприязънта към ГЕРБ обединява президента с някои от другите членове на новия кабинет. 

Бъдещият вътрешен министър и бивш началник на бюрото за контрол на СРС-та Бойко Рашков неведнъж е критикувал досегашния премиер. В същото време бе сред основните защитници на президента миналата година, когато прокуратурата разпространи записи, с вероятното участие на Радев. Тогава той обвини Гешев, че цели да посегне на държавния глава.

Бойко Рашков се съмнява, че експертизата на записите с гласа на Борисов ще е качествена

А д-р Стойчо Кацаров, който поема здравеопазването също е сред основните критици на властта. В едно от последните си изказвания той се обяви против сертификатите за ваксинация. Именно за това е много вероятно управлението на кризата с коронавируса да поеме в коренно различна посока от тази на досегашните здравни власти. 

Дали обаче с новоназначениете министри Румен Радев цели да засили своите позиции в политиката преди президентската кампания, предстои да разберем...

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама