Трамваите – отново на мода в Европа

18:35, 12 май 21 / Любопитно 25 3190 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Старинната форма на транспорт от началото на 20-ти век отново е актуална благодарение на натиска за декарбонизация. Жълтите трамваите не са просто емблематични символи на португалската столица. Те също така са част от транспорта в началото на 20-ти век, който сега придобива ново значение, тъй като Европейският съюз насърчава електротранспорта в опит да постигне целта си за климатична неутралност до 2050 г.

Много държави от ЕС - включително Португалия, превръщат декарбонизирания градски транспорт в централен стълб на своите планове за разходване на фондовете за възстановяване от пандемията, които сега са изпратени за одобрение до Европейската комисия, пише БГНЕС.

Укрепваме система, създадена преди повече от 150 години, за да обслужва жителите, разпръснати из седемте хълма на Лисабон, която сега има добавената стойност да бъде основен декарбонизиран транспорт за нашия град“, каза служител в кметството Мигел Гаспар.

Много европейски градове изградиха сложни трамвайни системи през първата половина на миналия век, но по-късно повечето от тези мрежи в Западна Европа бяха унищожени заради удобството на автобусите и личните автомобили. „Лисабон е изключение от тази тенденция само благодарение на уникалната си география“, каза Гаспар. „Имаше опити да се заменят трамваите с автобуси, но те не успяваха да се изкачат по стръмните хълмове на нашия град или да обиколят тесните ни улички“.

Въпреки че трамвайната система оцелява, че тя е финансирана зле и някои линии са затворени през 80-те и 90-те. Градът пое от централната власт контрола върху градския транспорт през 2017 г. и оттогава работи за възстановяване на трамвайната мрежа, използвана от около 48 000 пътуващи на ден до предишния й блясък.

Миналата седмица кметът на Лисабон Фернандо Медина обяви, че ще бъдат похарчени 43 милиона евро за закупуване на 15 нови трамвая.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама