Според Гешев закриването на спецструктурите е в интерес на мафията

15:02, 13 май 21 25 3822 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Закриването на специализираните наказателни структури ще бъде само в интерес на мафията - на хората, които извършват престъпления, а цената ще платят българските граждани и българското общество. Това каза главният прокурор Иван Гешев на заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), цитиран от БГНЕС.

Това, което се случва, е по-скоро тричане на съдии, а не на прокурори“, заяви Гешев. „Ние сме ВСС. Ние сме хората, които дължим реакция, и ние сме хората, които трябва да защитим всеки магистрат“, каза още той.

Гешев и спецпрокурори бранят съдебната власт от „политическа намеса“

В края на април правната комисия на 45-ото Народното събрание по предложение на „Демократична България“ прие на първо четене законопроекти за промени в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат закриване на специализираните съд и прокуратура. Според коалицията специализираното правосъдие е станало известно в обществото с „поръчковите си действия“.

На заседанието на ВСС мнозинството прие декларация във връзка с промените. В проекта ѝ е записано, че Пленумът изразява категорична подкрепа към съдиите, прокурорите, следователите, съдебните служители, които се обявиха срещу закриването на специализираните наказателни органи.

Председателят на ВКС Лозан Панов не подкрепи декларацията. Според него в нея няма никакви правни мотиви, а е политическа. Панов е на мнение, че Пленумът на ВСС не е политически орган, поради което и не бива да има като предмет на разглеждане подобен тип декларация.

По предложение на служебния правосъден министър Янаки Стоилов, който за първи път председателстваше съдебния кадрови орган, в декларацията бяха направени някои корекции и се взе решение да бъде направен анализ на работата на специализираните структури.

Преди началото на заседанието Стоилов обяви, че ще бъдат проверени твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за съществуващ видеозапис с издевателства в ареста над известен бизнесмен, пише БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама