Ягодите намаляват риска от рак и инсулт

13:10, 16 май 21 / Любопитно 25 3733 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Консумацията на ягоди помага за намаляване на риска от възникване на редица болести, включително рак, заяви диетологът Михаил Гинзбург пред телевизия „Русия1”. Той уточни, че туморите възникват най-често като реакция на бавно протичащо възпаление, така че храните, които помагат в борбата с него, намаляват риска от развитие на нови образувания.

Ягодите съдържат вещества, които блокират растежа на нови съдове, наречени фактори, които инхибират ангиогенезата, каза Гинзбург. Благодарение на това свое свойство, ягодите имат противораково действие. Те могат да бъдат полезни за профилактика на рака на стомаха и червата.

Обявиха кой е плодът с най-много нитрати

Диетологът подчерта, че в ягодите се съдържа голямо количество меки и груби фибри, което помага да се намали рискът от инфаркт и инсулт. Един от ефекта на хранителните фибри е, че нормализират обмена на холестерола. Гинзбург уточни, че ягодите помага за намаляване на нивото на „лошия“ холестерол и повишаване на съдържанието на „добрия“, пише БГНЕС.

Освен това ягодите са полезни за имунитета заради съдържащите се в тях аскорбинова киселина и каротеноиди.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама