ГЕРБ за рокадите: Олигархията си връща позициите

14:07, 14 май 21 / Политика 25 3669 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

ГЕРБ спешно реагира на кадровите промени на служебното правителство. Водещи фигури на партията дадоха извънреден брифинг, на който бившият вицепремиер Томислав Дончев обяви, че кабинетът стига до крайности, които изискват реакция.

НАП с нов шеф - финансист и културист

Ексминистърът на финансите Кирил Ананиев заяви, че е силно притеснен заради „политическите уволнения“ на шефовете на НАП и митниците. „Тези съкращения доведоха до голямо напрежение в двете системи и това може да доведе до рязко спадане на приходите в държавния бюджет“, прогнозира Ананиев. Той похвали освободения директор на данъчната агенция Галя Димитрова с думите, че „със своите действия и управленски опит показа, че и в условията на пандемията може системата да се справи по блестящ начин“. И цитира данни, според които под нейното ръководство данъчните приходи са се увеличили два пъти, а данъчната администрация работела толкова ефективно, че не само събирала заложените в бюджета приходи, но даже ги преизпълнявала, съобщи „Сега“.

Ананиев заформи и скандал с президента Румен Радев. Той разказа, че като бивш министър в предното служебно правителство, държавният глава е поискал от него да уволни директорите на същите две агенции. Ананиев обаче отказал. „Желанието на президента доведе до силно напрежение в работата им, което се отрази и на резултатите им. В никакъв случай не бива да допускаме това напрежение и сега, защото се намираме в кризисна година“, допълни той. Когато журналисти му поискаха детайли и доказателства, Ананиев уклончиво отговори, че въпросният разговор с държавния глава е бил организиран така, че да няма свидетели.

И митниците с нов шеф след писмо от ОЛАФ за 55 млн. евро

Бившият депутат Тома Биков се зачуди с какво кадровите смени помагат за решаването на основната задача на служебния кабинет - организацията и провеждането на изборите. По думите му така ще се помогне на „онази част от олигархията, която живее извън страната, да върне позициите си в администрацията и управлението на държавата“. И допълни неясно: „Очевидно има нов коалиционен партньор там. На предните избори той взе 3 и нещо процента, на следващите може и да вземе повече“. Така намекна, че става въпрос за хазартния бизнесмен Васил Божков, който стана лидер на собствена партия – „Българско лято“. Затова Биков специално подчерта, че трябва да се провери дали новоназначените са били в Дубай - настоящото местопребиваване на Божков.

Дончев заяви, че ГЕРБ няма да понесе щети от смените, тъй като не става въпрос за партийни членове. „Дали става въпрос за овладяване на държавата - вероятно, да“, предположи той. И настоя да се даде отговор от кого идват тези назначения и кой ще носи отговорност за тях - дали служебният премиер или президентът.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама