Новият вот: Без ограничения на секциите във Великобритания

16:40, 15 май 21 / Политика 25 3577 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

От Министерството на външните работи (МВнР) информираха, че е в ход работата по организиране на парламентарните избори зад граница. Вече е получено първото съгласие от Великобритания за вота на нейна територия.

Как гласуват българите зад граница?

В изпратената нота няма посочено ограничение на броя на секциите, които могат да бъдат разкрити на територията на Британската страна. Оттам уточняват, че организаторите на гласуването трябва да гарантират, че изборите ще протекат съгласно действащите във всички части на Великобритания към момента на вота правила и препоръки, свързани с превенцията на разпространение на коронавируса.

Страх ли ги е политиците от българите в чужбина? 

Припомняме, че на предишните парламентарни избори (на 4 април) секциите бяха ограничени до 35 в страните извън ЕС, каквато е и Великобритания. Това предизвика километрични опашки от българи, желаещи да упражнят правото си на вот. В някои секции бе удължено работното време, а в други се стигна дори до ескалация на напрежението.

Към момента е поискано съгласие от 58 държави от общо 130 за провеждането на изборите на тяхна територия и за разкриването на секции.

На сайта на МВнР вече е разкрита и рубрика „Избори за НС 11 юли 2021 г.“, където ще бъде публикувана важна информация, свързана с гласуването зад граница.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама