Щом Борисов спи с пистолет до главата си, значи има мутри

12:30, 16 май 21 / Политика 25 4318 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След като в страна, макар и член на ЕС и НАТО, министър-председателят спи с пистолет до главата си, въпреки че НСО го пази, това означава, че в тази страна има мутри. След като има шкафчета на управляващи, натъпкани с евра и злато, това означава, че има мутри. Защото, ако това е вярно, тези пари не са от заплати, значи някой трябва да е рекетиран, значи има мутри. След като прокуратура, ДАНС, КФН изпращат да размазват физиономии на неудобни бизнесмени, значи има мутри. Това заяви президентът Румен Радев в ефира на БНР. 

КГБ, компромати и жени: Премиерът обяснява за снимките от спалнята

Припомняме, че миналото лято в интернет се разпространиха снимки от спалнята на тогавашния министър-председател Бойко Борисов. На тях се виждаше как той спи а до него има отворено нощното шкафче с 500-еврови банкноти и кюлчета злато. Отгоре бе поставен и пистолет.  Впоследствие се появи и клип. Борисов потвърди, че на снимките е той, но за останалите вещи твърди, че са режисирани от жена, влязла при него. 

Скандалът „Илчовски“: За подкупите, Мата Хари и фурмите...

Разбира се, че тези хора се притесняват да не би да изплуват злоупотребите им, притеснения, че ще бъдат отбити от потоците на публичните финанси, където досега е имало безнаказано гребане. И най-вече притеснение да не би да се проведат честни избори, защото те могат да доведат до една друга политическа конфигурация“, смята държавният глава. 

Служебен кабинет, като модел за излизане от безпътицата

Радев призна, че носи отговорност за назначаването на служебното правителство и подчерта, че винаги се е водил от отговорността за бъдещето на България. По думите му именно по този критерий е подбирал министрите в кабинета, без оглед на техните партийни пристрастия. 

Време е да освободим България от усещането, че има незаменими хора

Той обаче подчерта, че все още отишлата си съвсем скоро власт разполага с всички механизми - финансови и властови. „Моите изисквания съм ги задал в началото, оттам нататък министрите имат пълната свобода да си подбират екипите и как да изпълняват тези задачи“, каза президентът. 

Държавният глава посочи, че този служебен кабинет е модел за излизане от безпътицата, в която се намира в момента България. Според него 45-ото Народно събрание е показало точно това. 

Картите са раздадени: Новият кабинет е на ход

Възможността за трети парламентарни избори

Румен Радев изказа опасение, че може да се стигне до трети избори за Народно събрание през тази година: Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят отговорност и да съставят правителство в рамките на следващия парламент. Не е добре да нямаме парламент. България е парламентарна република, тя се крепи на парламента като основен държавен орган, който не само има законодателни функции“. 

Той подчерта, че функцията на Народното събрание да контролира изпълнителната власт е била отслабена значително по време на управлението на Борисов.

Под служебния кабинет са заложени бомби

По думите на президента има „заложени бомби под това правителство, които са на дистанционно управление“: Отишлото си правителство абдикира от една изключително важна задача за управлението на България - да депозира неговия План за възстановяване и устойчивост в ЕК. По този начин отново постави служебния кабинет в една изключително трудна ситуация“. 

Радев заяви, че в рамките на дни ще бъде взето решение дали Планът да бъде внесен в този вид. По думите му обаче така всички негови пасиви ще бъдат „хвърлени върху служебното правителство“. Той подчерта, че е възможно и актуализиране на Плана. 

Олигархията - Васил Божков 

Държавният глава заяви, че националната цел е укрепването на държавността и за това очаква служебното правителство да направи първата крачка в тази посока.

Относно спекулациите, че в правителството, съставено от него, има хора, близки до обвиняемия бизнесмен Божков, Радев отговори така: Няма как олигархията - Васил Божков или който и да е олигарх, да стане олигархия на Радев. Ние имаме различна ценностна система с предишния премиер (бел. ред. - Бойко Борисов), те дори не се пресичат“.

„Управляващите са свикнали прокуратурата да бъде гарант за тяхната безнаказаност“

Държавият глава отбеляза, че всички очакват прокуратурата да влезе в своята законова роля. Управляващите до момента са свикнали прокуратурата да бъде гарант за тяхната безнаказаност, но виждаме, че режимът рухва и пред прокуратурата има дилема- - дали да започне работа в интерес на обществото, или да бъде завлечена от този рухващ режим, заяви Румен Радев.

Президентът беше категоричен, че там, където има свободни медии, корупцията е сведена до минимум и има висок социален стандарт: Където медиите са смачкани, има корупция и бедност и неравенства.

За националната сигурност и Русия

Радев отбеляза, че по отношение на националната сигурност са абсолютно недопустими всякакви чужди вмешателства. Той обаче подчерта, че управлението на Бойко Борисов е допуснало руските агенти и техните служби да действат безнаказано на българска територия. Държавният глава обвини бившия премиер и че и е защитавал руските икономически интереси. 

„Учудващо е, че след 10 години, в които всеки месец си ходил в Брюксел на Съвет на ЕС - тук цитирам и критиките на бившия премиер Борисов - да не ти е ясно що е то ЕС, що е то НАТО, какви са форумите в тях, как се изработват резолюции, декларации. Това е жалко и когато казваме, че на България не ѝ се чува гласът в ЕС, че България не може да реализира своя потенциал – трябва да търсим там причините“, каза президентът.

Той определи критиките срещу него като „неразбиране и манипулация на факти“. И подчерта, че вече е дал оценката си по отношение на Русия и националната ни сигурност. „Там компромиси са абсолютно недопустими. Трябва да се преследва всяко вмешателство. Но да е ясно едно – кой представлява България в ЕС. Той трябва да прави колективните позиции и решения“, твърди Радев.

Службите, пряко подчинени на теб, са отговорни за организацията и контрола. След като си платил неимоверна цена за Турски поток – незнайно как формирана, след като си лишил България от огромни такси, които се дължаха по договор от „Газпром“, допуснал си България да загуби арбитража за Белене, допускаш и „Лукойл“ да не плаща корпоративен данък – това, което твърдиш, е нагло“, обърна се Радев към Борисов и ГЕРБ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама