Уволнената шефка на НАП мълчи за бонусите си - били „лични данни“

08:29, 17 май 21 25 4430 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Анонсът на служебното правителство беше, че ще разчитат на експерти. Но не мисля, че с мен се случи точно това, тъй като аз съм професионалист с опит от 27 години в данъчното. Никак не може да се каже, че съм политическо назначение, затова беше голяма изненадата ми от решението да бъда освободена, коментира бившият изпълнителен директор на НАП Галя Димитрова в ефира на bTV. 

По думите й тя била уведомена единствено по телефона за решението да бъде премахната от поста.

НАП с нов шеф - финансист и културист

Димитрова беше освободена от длъжност преди няколко дни от служебното правителство заради „системно неизпълнение на служебните задължения“. За обществеността Димитрова стана известна около кибератаката срещу НАП, при която изтекоха личните данни на милиони българи. Тогава шефката на НАП не прекъсна отпуската си.

„Това по никакъв начин не попречи на действията ми. Бях в постоянна връзка с колегите си“, каза отново Димитрова в предаването „120 минути“.

На въпрос дали е трябвало да поеме отговорност за безпрецедентната атака, Димитрова каза – „ако бях IT специалист с достатъчни познания да контролирам този бизнес, бих го направила, да“.

„Никой не е застрахован от злонамерения умисъл на престъпни хора. Доказват го пробивите на ФБР, „Фейсбук“ и големите банки“, посочи Димитрова.

Тя уточни, че непрекъснато е изисквала доклади за сигурността на системите на НАП, но след теча на данни при проверките на ГДБОП и ДАНС били установени много пропуски. Заради теча са били отстранени от длъжност двама ръководители на звена в НАП.

На фона на Covid кризата: НАП си раздаде бонуси за 30 млн. лв.

Обществено недоволство преди време предизвика и новината, че Галя Димитрова е получила увеличение на заплатата с 10%. „Този процент на увеличение беше увеличена заплатата във всички администрации“, обясни тя.

Стана ясно също, че в НАП на служителите са били раздадени бонуси на служителите. „Възнаграждението има два елемента – основна заплата и допълнително заплащане. Така е разписано“, обясни Димитрова. По думите ѝ от НАП се справили блестящо през изминалата година, тъй като постигнали 125 млн. повече приходи от предходната.

Рекордни постъпления в НАП въпреки пандемията

Бившата шефка отказа да каже тя каква сума е получила като бонус като обяви това за „лични данни“.

За новия началник на НАП Румен Спецов Димитрова коментира, че не е работила пряко с него, но е обезпокоена от смяната на други професионалисти в агенцията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама