Ивайло Иванов си тръгва от МВР с „високо вдигната глава“

13:59, 17 май 21 25 3789 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Тръгвам от МВР с високо вдигната глава. Работил съм за опазване на гражданския ред и живота на хората, заяви Ивайло Иванов, който беше освободен от държавния глава от поста главен секретар на МВР.

„Службите ни за сигурност се самообезглавиха“: Шефовете излезли в неплатен отпуск

Никой не ми поиска оставката. Мен за това ме боли. Прекратени са ми пълномощията като главен секретар на МВР, не съм уволнен“, уточни той и добави, че за момента не е мислил дали да си търси правата по съдебен път. Според него това не е най-важното в момента.

Горд съм от това, което съм постигнал. Горд съм от екипа в МВР, но на този етап не виждам начин да се върна там. Не съм обиден от това, че съм махнат“, посочи още Ивайло Иванов.

Освобождават Ивайло Иванов заради полицейското насилие на протестите

Той коментира и своята роля по време на протестите миналата година, когато МВР беше обвинено в превишаване на своите пълномощия и побой на демонстранти. „Не си променям позицията, не е имало насилие. Получихме упреци за полицейското насилие, но вие знаете ли колко упреци съм получил от служители от МВР, че сме се забавили“, каза Иванов, като обърна внимание, че има наказани полицаи за насилието, но няма наказани граждани за действията им срещу силите на реда, предаде БГНЕС.

Междувременно от интервю на служебния вътрешен министър Бойко Рашков в ефира на bTV стана ясно, че ръководни кадри в системата за сигурност са излезли в неплатен отпуск до септември. „Пита се в задачата: Кой им е позволил да получат този отпуск?“, коментира той, като отрече в МВР да има чистка. От НСО обявиха, че началникът бригаден генерал Емил Тонев не ползва платен годишен отпуск.

Отстраняването на Иванов - незаконно?

Законът много ясно разграничава политическото от професионалното ръководство на министерството. Затова и изчерпателно регламентира хипотезите, при които могат да се прекратят правомощията на главния секретар. В решението си за отстраняването на Ивайло Иванов, служебното правителство, тъй като няма как да намери друго основание, се позовава на чл. 36, ал. 6, т. 6 - „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на министерството", пише във Facebook бившият вътрешен министър Христо Терзийски.

„И служебният министър, и служебният премиер, и президентът би следвало да знаят, че такова тежко нарушение трябва да е установено по определен процесуален ред - в рамките на извършена служебна проверка с последващо дисциплинарно производство, каквито не са били проведени", заяви Терзийски.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Иван Иванов 07:44, 18 май 21

Заради битите протестиращи граждани този смешник нямаше доблест да подаде оставка ! Има записи от камерите на Министерския съвет и "Държавата " се прави на глуха и не осъди този хубавец !

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама