Проверяват кадровите промени в МВР, направени от правителството на Борисов

09:37, 18 май 21 / Политика 25 4631 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи, че ще бъдат проверени всички кадрови промени в МВР, направени през последната година от правителството на Бойко Борисов. „Защото подозирам, че в последно време от правителството на Борисов са предприели действия, кадрови – аз съм направил до момента три такива, те са направили размествания и други кадрови промени със стотици. Затова нека много внимават онези кресльовци, политически, когато правят изказвания неподготвени“, заяви Рашков пред БНР.

Ако се наложи, след внимателен преглед на работата на шефове на регионални дирекции на МВР, ще се вземат и решения за тяхната смяна, уточни той. „И това е нормална и рутинна работа, тук не става дума за чистка“, категоричен е вътрешният министър.

Кои шефове на служби за сигурност са в неплатен отпуск?

Ще се изяснява и въпросът кое налага в ГДБОП през последните месеци да се правят масови кадрови размествания, посочи още той. „Досъдебните производства са лицето на МВР пред другите държавни органи – съд и прокуратура, не може директорът на Националната полиция да не знае колко досъдебни дела са на производство в неговото ведомство“, допълни той.

Рашков коментира, че някои от ръководителите в МВР са безупречни, а други не могат да му отговорят на елементарни въпроси. „МВР е най-силният орган в правителството. Така че, съвсем логично и съвсем нормално е да играе водеща роля в промените, които трябва да се извършат в нашата страна и са по искане на българските граждани“, посочи вътрешният министър.

Той съобщи още, че премиерът Стефан Янев вика на среща ръководителите на служби, които са в неплатен отпуск до есента. Очаква се това да се случи днес или утре. Отпуските им ще бъдат прекратени веднага, каза Рашков. По думите му държавата няма как да работи с тези хора.


Снимка: btvnovinite.bg

„Главният секретар като че ли толерираше полицейското насилие на протестите“

Относно освобождаването на бившия вече главен секретар Ивайло Иванов, в мотивите за което присъства и полицейското насилие по време на протестите миналото лято, Бойко Рашков поясни, че неговата лична оценка за случилото се тогава е в качеството му и на професионалист, и на гражданин.

Освобождават Ивайло Иванов заради полицейското насилие на протестите

И се възмутих, както множество други граждани – че бият младежите, които бягат от нашата страна. По този случай обаче впоследствие се оказа, че няма никакво сериозно отношение – с бития студент, бития журналист и други. И сега, когато се промени политическата обстановка, хората започнаха да напомнят за тези случаи. Защо? Защото към онзи момент играеха пинг-понг от МВР към прокуратурата и обратно, уж извършват проверка на случаите“, заяви той.

Вътрешният министър очаква детайли, за да се види „дали действително е разтакавано във времето извършването на проверка съзнателно, докато започнат да отслабват протестите в София и другите големи градове на страната. Вместо със загриженост и отговорност да подходи главният секретар към тези случаи, той като че толерираше тези действия на полицейските органи“.

Ивайло Иванов си тръгва от МВР с „високо вдигната глава“

„В такива сблъсъци действително е много сложно, но когато всички виждаме как се отделят един или двама младежи настрани, не за да се възпрат от някакви хулигански или други действия, а за да се пребият от бой – това излиза извън рамките на правата и задълженията на служителя на МВР. И по отношение на такъв, който допуска такъв ексцес в действията си, трябва да се вземат същите дисциплинарни мерки, така както ако обикновен български гражданин посегне на полицай, ние ще го осъдим“, изтъкна Бойко Рашков.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама