Обрат: Всички могат да се ваксинират, но възрастните са с приоритет

20:50, 18 май 21 25 5040 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров измени заповедта си за ваксинационния план. 

Според промяната от понеделник до четвъртък приоритетно в пунктовете ще се ваксинират хората над 60-годишна възраст, както и хронично болните. Това означава, че не се забранява имунизацията и на другите желаещи, които не попадат в посочените групи.

От новата заповед отпада и уточнението, че имунизацията от петък до неделя ще е „по реда на записването“. За това не става ясно дали записаните часове ще важат и по какъв ред ще се провеждат. В нея се посочва само, че всяка седмица в петък, събота и неделя ще се ваксинират всички желаещи лица.

Припомняме, че вчера здравният министър обяви точно обратното - от понеделник до четвъртък „зелените коридори“ трябваше да работят само за граждани над 60 г. и за лица, които са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря. А от петък до неделя включително ваксина срещу COVID-19 трябваше да могат да получат всички желаещи лица, по реда на тяхното записване. 

Бившият здравен министър Костадин Ангелов първи анонсира измененията в заповедта, като изтъкна, че промените са настъпили след неговия призив да не се закриват „зелените коридори“. Вчера той изтъкна, че с новия план ще се забави темпът на ваксинация и постигането на колективен имунитет.

Здравният министър се вслуша в призива ми и отмени заповедта си за ограничаване на „зелените коридори“ за ваксинация 24 часа, след като я подписа....Надявам се новото ръководство на МЗ да признае и факта, че ваксинираните хора над 60-годишна възраст са 50% от всички българи с поставени ваксини“, написа той в своя Facebook. 

До петък поправят грешките в сертификатите за ваксинация

Междувременно стана ясно, че всички несъответствия, за които Министерството на здравеопазването е сезирано за електронните сертификати, ще бъдат отстранени до 21 май, съобщиха от пресцентъра на ведомството. 

Оттам посочват, че са зачестили сигналите на граждани за допуснати грешки в удостоверенията. Става дума за грешно изписани имена, изписани на латиница за гражданите с ЕГН и ЛНЧ.

Обрат: Всички могат да се ваксинират, но възрастните са с приоритет

В случаите, когато граждани установят несъответствия в издадените сертификати (сгрешено име, дата на поставяне на ваксина, ЕГН, адрес или др.), трябва да подадат сигнал до временния имунизационен пункт, в който е поставена ваксината или до съответната регионална здравна инспекция. Сигналът е в свободен текст, при необходимост към сигнала се прилагат копия на документи. 

Сигнали за грешки могат да се подават и до министерството на [email protected]като в имейла трябва да бъдат приложени копие на сгрешения сертификат и посочени вярно изписаните имена.

Пълните указания може да видите тук.

В тях обаче не е посочено какво се случва с хората, които са се имунизирали с две различни ваксини, за които системата не позволява да се издаде сертификат.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама