Главният прокурор настоява за национално звено за изборите

13:48, 19 май 21 25 4455 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Главният прокурор Иван Гешев с писмо до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Предлага удължаване на „утвъредната добра практика“ за създаването на Национално междуведомствено звено за предстоящите избори на 11 юли.

Работата на тази структура е показала през годините трайно добри резултати и практики, които са изцяло в интерес на българските граждани. Обхватът на нейното действие е от деня на откриване на предизборната кампания до 30 дни след обявяване на официалните резултати от изборите от ЦИК”, пише главният прокурор.

Според него благодарение на добрата координация и обмен на информация между институциите при проведените на 4 април избори са били предприети редица действия по предотвратяване на престъпления против политическите права на гражданите.

Гешев напомня, че за първи път по искане на прокуратурата са наложени запори на суми в размер на над 425 хил. лева, а при претърсвания и изземвания са намерени средства в различни валути от над 383 хил. лева. Така над 800 хил. лева не са включени в опитите за „изборна търговия“.

От прокуратурата изтъкват, че само със съвместни действия на институциите могат да се постигнат очакваните от обществото честни избори.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама