Подслушвали ли са спецслужбите политици?

18:35, 20 май 21 / Политика 25 4349 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Злоупотреба със СРС с политическа цел, за да бъдат контролирани и следени политически дейци са извършвани в три звена на специалните служби. Това заяви в ефира на БНР съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов.

По думите му СРС-тата са били прилагани по искане на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, ГДБОП и ДАНС.

Той призова вътрешния министър „да извърши щателна проверка“ на кои лица са използвани СРС в последните три месеца от Дирекция „Вътрешна сигурност“, както и по кои оперативни дела е извършено унищожаване на материалите, придобити чрез специални разузнавателни средства, откакто е назначено служебното правителство.

Готви ли се смяна и на шефовете на службите за сигурност?

Самозабравили са се тези хора, начело с Борисов и тази кохорта от специалните служби. През последните години са вършели безобразия, които трябва да бъдат демаскирани. Българската общественост да разбере с какви средства и методи е крепена властта на Борисов. /…/ Публичност и прозрачност трябва да бъде дадена на тези скрити механизми за крепене на Борисовата държава“, коментира Атанас Атанасов.

Пред „Свободна Европа“ Атанасов уточни, че службите за сигурност са подслушвали 32-ма висши политици, като в това число влизат както партийни лидери, така и водачи на листи на отминалите парламентарни избори на 4 април. Той се позовава на свой „сигурен източник” и каза, че „информацията е напълно достоверна, за да я изнесе публично”.

Бившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов каза пред „Сега“, че на 17 май е подал заявление до Националното бюро за контрол на СРС-тата да получи информация дали е бил подслушван неправомерно. Причината - имал предупреждения от много хора, че е подслушван. Според Атанасов не е изключено Костов да е един от тези 32-ма политици и е възможно да е подслушван, за да се следи дали и какво съветва коалицията преди изборите.

МВР и ДАНС се самосезираха

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков каза, че е разговарял с директора на „Вътрешна сигурност“ Стефчо Банков и той е отрекъл дирекцията да се е занимавала с подслушване на политици. 

Има една служба, която държавата е създала, и която трябва веднага да се задейства и да провери, коментира той скандала пред журналисти в Пловдив, препращайки към Националното бюро за контрол на СРС-тата. Според него членовете на Бюрото трябва да се самосезират от публикациите и да направят проверка и „да не се счита, че министърът ще тръгне да върши тяхната работа“. „Доколкото имам правомощия, мога да проверя службата в МВР, в която има такива сведения“, обясни Рашков.

Малко по-късно и от ДАНС обявиха, че е разпоредена вътрешна проверка.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Иван 15:55, 20 май 21

Какъв политик е генерал Атанасов – той е ходеща реклама на някогашната Държавна сигурност!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама