Рашков потвърди: ДАНС и ДАТО са подслушвали политици, включително Стефан Янев

19:05, 21 май 21 / Политика 25 4972 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди пред БТА, че политици са били подслушвани от две служби - ДАТО и ДАНС. Сред подслушваните лица е бил и служебният премиер Стефан Янев. Коментарът му е по повод изнесената от Атанас Атанасов информация, че опозиционни на ГЕРБ политически дейци са подслушвани преди изборите на 4 април.

Рашков добави и че по негова информация в момента ДАНС унищожава материали по случая. Малко по-рано от ДАНС обявиха, че по случая е започнала вътрешна проверка.

По-късно служебният министър-председател Стефан Янев също потвърди информацията за подслушването. „В момента се извършват проверки. Когато се запознаем с техния резултат ще имаме и конкретно говорене. Категоричните факти могат да бъдат потвърдени в съда. Аз имам информация и чувам, и виждам това, което се изнася в медиите“, каза той в ефира на БНТ.

Подслушвали ли са спецслужбите политици? 

Проверяват МВР и ДАНС за подслушвани политици

Междувременно прокуратурата възложи проверка в дирекция “Вътрешна сигурност” - МВР, ГДБОП и ДАНС. Националното бюро за контрол на специализираните разузнавателни средства ще трябва да установи има ли извършени нарушения при прилагането на СРС и били ли са наистина подслушвани политици. ДАТО не е обект на проверката, въпреки твърденията на вътрешния министър.

Бойко рашков коментира днес пред БНР, че е учуден, че прокуратурата е възложила на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства да проверява МВР и ДАНС. Защото това Бюро е независим орган, включително проверяващ и самата прокуратура, която има право да иска СРС-та.

Рашков, който беше първият ръководител на Бюрото, припомни, че тези проверки се извършват само при постъпили сигнали, при самосезиране и по препратени документи от други институции.

Свалено доверие

Самият служебен министър продължава проверката в МВР и каза, че тази сутрин е свалил доверието си от Стефчо Банков, началник на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР – една от двете служби, освен ГДБОП, които прокуратурата иска да бъдат проверени от Бюрото за контрол на СРС.

По-късно стана ясно, че Банков е преназначен. 

Има ли дело в прокуратурата срещу Рашков?

Вицепремиерът заяви още, че срещу него имало образувано дело в прокуратурата след публикация в медиите, в която се твърди, че Рашков и зам.-шеф на ДАТО готвят „Бръмбаргейт“ 2, а мишена е главният прокурор.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева опроверга думите на Рашков и заяви, че това е фалшива новина. „Не отговаря на истината твърдението, че в прокуратурата има образувано досъдебно производство срещу служебния вицепремиер и вътрешен министър. Вярвам, че е в интерес на правовия ред длъжностни лица да се въздържат от разпространението на неистини и „фалшиви новини“, заяви тя пред БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама