Христо Иванов заподозря, че Борисов и Гешев стоят зад подслушванията

13:20, 21 май 21 / Политика 25 4422 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов призова прокуратурата и ДАНС да излязат най-късно във вторник с резултати от обявените проверки за незаконно подслушване на 32-ма политици. Според него само така ще може да има доверие в резултатите от тези проверки.

По-рано вътрешният министър Бойко Рашков потвърди изнесената от съпредседателя на „Демократична България” Атанас Атанасов информация, че са били подслушвани политици преди изборите на 4 април и обяви, че в момента се унищожават следите. Днес прокуратурата обяви, че започва проверка.

Такава проверка може да се направи само по един-единствен начин – тя трябва да стане бързо. Защото проверката за това подадени ли са искания, унищожени ли са веществени доказателствени средства, какво става с архива (нашата е информация е, че се твърди, че архивът тук е бил наводнен), имало ли е такова нещо. Тези проверки се правят за часове. Очакваме в първия работен ден, във вторник, прокуратурата и ДАНС да излязат с пълна информация кои са лицата, които са били обект на проверки, на какви основания се е случвало това, кой е имал достъп до тези материали, унищожавани ли са материали”, каза Христо Иванов във видео, излъчено на живо във Facebook, съобщиха от партията.

Подслушвали ли са спецслужбите политици?

Tой заяви, че вече никой не вярва на проверките на прокуратурата, защото обикновено тя се включва да „замита“ скандалите. Иванов припомни записа от кампанията за евроизборите с участието на Бойко Борисов, тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев, от който се разбира, че планират операции срещу хора, за които Борисов се заканва, че ще им избие зъбите. „Ние искахме тогава прокуратурата да провери тези записи, но прокуратурата отказа. Защото всъщност трябваше да провери дали Иван Гешев е участвал в злоупотреба свласт и затова прокуратурата замете“, коментира Иванов.

„Това е риторичен въпрос, защото ние знаем, че отговорът е да, но ще го формулирам във въпросителна форма - дали това подслушване е било част от поредното избиване на зъбите на неудобни от опозицията? От поредната операция, която е планирана от Борисов с Гешев? Дали това е изпълнение на политическа поръчка“, попита съпредседателят на „Демократична България”. „Един политик може да бъде разследван, 32-ма е съвсем друго. 32-ма е подмяна на демократичния процес, опит правоохранителните органи, службите да бъдат използвани за подмяна на изборите“, смята той.

Рашков потвърди: ДАНС и ДАТО са подслушвали политици

Христо Иванов призова в службите да влязат нови хора, които да гарантират обективност на проверките и да предотвратят замитането на следите. Той призова и главния прокурор Иван Гешев да подготвя оставката си заради предполагаемо съучастие в подслушването.

„Гешев, взимай си каскета и си пиши оставката, защото съм сигурен, че двамата с Борисов сте планирали това нещо. Защото съм сигурен, че това е само малка частичка от всички злоупотреби с държавна власт“, каза той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Калин 22:21, 21 май 21

Веднага да се включи в манджата и да си придаде важност този човек, дето никой не се интересува от него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама