„Железният купол” - спасителят на Израел

14:02, 21 май 21 / Свят 25 3851 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Милиони израелци се насочват към бомбоубежища, докато сирени предупреждават за ракетно нападение. Нощното небе над Израел е осветено от малки, кехлибарено жълти точки – десетки ракети, изстреляни към страната. Израел е в повишена степен на тревога, тъй като е подложен на най-мощния от лятото на 2014 г. ракетен обстрел и въздушни удари от бойците на палестинското радикално движение „Хамас”. Израелската армия отговаря с мащабни въздушни офанзиви над Ивицата Газа. Това беше реалността в Близкия изток през изминалите 11 дни. Днес израелската армия и военизираните палестинци в Ивицата Газа прекратиха огъня, след като в сила влезе примирие. Каква е равносметката от ожесточените бойни действия от гледна точка на отбранителните сили на Израел?  

От 10 май към държавата Израел са насочени хиляди ракети, но по-голямата част от тях са прехванати успешно от системата за противовъздушна отбрана „Железен купол” (Iron Dome) – израелското чудо на съвременните отбранителни технологии, дело на Rafael Advanced Defense Systems, една от двете големи държавни оръжейни компании. Системата отново е стратегическият спасител на Израел, докато „Хамас” очевидно разчита на стратегията за мощен и бърз обстрел, като за кратко време изстрелва голям брой ракети.

Израел и „Хамас“ обявиха примирие след 11 дни бомбардировки и ракетен обстрел

Според запознати бойците на „Хамас” са тествали възможностите на „Железен купол” с намерението да доведат системата до предела на възможностите ѝ. „Железен купол” обаче доказва, че наистина е железен и високоефективен, тъй като не позволява на вражеските ракети и снаряди да причинят сериозни жертви – 12 души губят живота си в Израел от 10 май насам, когато напрежението сериозно започна да ескалира. Това е стотици пъти по-малко спрямо потенциалния брой жертви, ако системата не съществуваше.

Експертите също изглеждат единодушни. „Системата за противовъздушна отбрана „Железен купол” успя да прехване около 90% от изстреляните към Израел ракети”, обяви говорителят на израелската армия подполковник Джонатан Конрикус, цитиран от западните медии. Той я нарече „спасител“.

Израел и „Хамас“ се обстрелваха със стотици ракети

Според Defense News от 10 май насам от Ивицата Газа към Израел са изстреляни около 3000 ракети, като „Железен купол” е прехванал над 1000 от тях. Много ракети са паднали в открити площи или пък изобщо не са напуснали територията на Газа заради неизправности. Голяма част от успеха на израелската системата за противовъздушна отбрана се дължи и на усъвършенствана радарна система, разработена от Elta Systems, дъщерно дружество на Israel Aerospace Industries – другата голяма държавна компания в сферата на отбраната. Радарът позволява на „Железен купол” бързо да определи кои от приближаващите ракети най-вероятно ще ударят населени райони и кои ще паднат на открито и няма да причинят жертви и разрушения, обяснява в интервю за Irish Times Джъстин Бронк, научен сътрудник в британския Royal United Services Institute for Defence and Security Studies.

Израелското технологично превъзходство, осигурено от „Железен купол” и многопластовата отбранителна система, са крайъгълен камък в защитата на страната ни“, заяви израелският министър на отбраната Бени Ганц. Системата за ПВО успя да прехване дронове и безпилотен самолет на „Хамас”, което „Железен купол” прави за първи път в реални бойни условия, според Израелските отбранителни сили, цитирани от медиите. Израел е прехванал общо 6 дрона.

Повече за системата „Железен купол” четете тук.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама