Съдът пусна под парична гаранция Георги Попов

21:55, 23 май 21 25 4153 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Върнах се заради здравето на родителите си и да изчистя името си. Това обяви пред съда съдружникът на Васил Божков Георги Попов и  поиска да му бъде определена парична гаранция. Той обяви, че вярва на съдебната система и е искал да се прибере още март 2020 г. заради собственото си здраве, както и това на неговите родители.

Заради COVID пандемията обаче решението на властите в ОАЕ са се отложили един път за юни 2020, а след това и за края на миналата година. По думите му двете дела - това за неговата екстрадиция и това за екстрадицията на Васил Божков, са разделени от властите в Дубай.

Георги Попов кацна у нас под конвой

„Георги Попов съдейства на воденото разследване, ще настояваме за мерки „Задържане под стража“, „Домашен арест“ или „Парична гаранция“, това каза пред журналисти зам.-ръководителят на Специализираната прокуратура прокурор Ангел Кънев преди гледането на мярката на съдружника на Васил Божков. Той обясни, че по закон са длъжни при екстрадиция да внесат в съда искане за задържане, но обяви, че прокуратурата би се съгласила и на подходяща парична гаранци, пише „Сега“.

„Обвиняемият Георги Попов бе приведен в България в рамките на екстрадиционно производство по искане на българската прокуратура до компетентните власти в Обединените арабски емирства. Точно поради това прокуратурата е длъжна да изправи същия пред съд за определяне на мярката му за неотклонение. Доколкото по делото му има доказателства за първоначалното му укриване пред разследващите органи, внасяме искане пред Специализирания наказателен съд за мярка „Задържане под стража“ или „Домашен арест“, коментира прокурор Кънев.

Той отбеляза, че са съобразили и обстоятелството, че той съдейства на воденото разследване. „Даде подробни обяснения. Съобразили сме и представени книжа и доказателства за здравословното състояние както на него самия, така и на неговите родственици възходящи. Според нас мярка „Парична гаранция“ в подходящ размер вероятно също би осигурила целите на мерките за неотклонение. Ходът на разследването е доста напреднал и наказателното производство е към своя край“, каза още прокурор Ангел Кънев.

По-късно съдът определи за Попов парична гаранция в размер на 40 хил. лв., съобщи bTV. Съдията постанови той да бъде освободен незабавно, а гаранцията да бъде внесена до 10 дни.

Съдът смята, че няма опасност той да се укрие. Не е налице опасност и да извърши друго престъпление. 

Попов кацна в петък на летище София с полет от Дубай. Според Васил Божков той се е прибрал по собствено желание, но според държавното обвинение това е станало в резултат на удовлетворено искане за неговата екстрадиция.

Веднага след кацането в София Попов бе отведен в ареста на Националната следствена служба. Повдигнато му е обвинение за участие в организирана престъпна група, ръководена от намиращия все още в Дубай Васил Божков.

Според БНТ Попов е бил разпитван вчера цял ден. Пред разследващите той е разказал, че искал са се прибере още в края на миналата година, но адвокатите на Божков настоявали това да не се случва.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама