43 млн. евро отиват за медиите на Ватикана

20:05, 25 май 21 / Свят 25 4453 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Папа Франциск призова служителите в медиите на Ватикана да оправдаят работата си, като попита колко хора изобщо четат техните новини. Франциск зададе въпроса по време на посещение в Службата за медии и връзки с обществеността, която струва на Светия престол повече от всички негови посолства по света.

Папата посети „Dicastero per la Comunicazione” по случай 90-годишнината на Ватиканското радио и 160-годишнината на ватиканския вестник „L'Oservatore Romano”.

Изправен пред голям недостиг в пенсионния фонд и прогнозиран дефицит на Ватикана от 50 млн. евро тази година, папа Франциск разпореди намаляване на заплатите от 3 до 10 процента за висши служители на Ватикана и спря двугодишни бонуси за стаж. Светият отец обеща да не уволнява никого, за да компенсира загубата от финансовата криза в резултат на пандемията, засегнала един от основните източници на приходи на Ватикана - продажбата на билети за ватиканските музеи.

Папа Франциск намалява заплатите на кардинали и свещеници

Колко хора слушат радиото? Колко хора четат „L’Osservatore Romano”?, попита папата. Според него те работят добре, офисите им са хубави и организирани, но има „опасност“ резултатът от работата им да не отиде там, където трябва.

Въпросът за връзката между разходите и ползите от медийните операции на Ватикана е повдиган многократно, тъй като комуникационната служба харчи повече в годишния бюджет на Светия престол от всеки друг отдел. Според последните данни „Dicastero per la Comunicazione" има бюджет от 43 млн. евро за 2021 г., което е около 20% от целия бюджет. Разходите на службата са по-високи от общите разходи на десет други департамента.

Ватикана отдавна оправдава тези разходи, защото комуникационните операции са от първостепенно значение за основната мисия на Светия престол: да разпространява католическата вяра във всички части на света.

Ръководителят на тази служба Паоло Руфини заяви, че разбира думите на папата като покана за творческа визия за бъдещето, въпреки че признава суровата медийна реалност днес. Той припомни, че Франциск е казал на служителите да „оставят реалността да ги шамароса" и че коментарът е един вид призив да се събудят.

Радио „Ватикана” се излъчва по 1000 радиомрежи по целия свят на различни езици. Според „L’Oservatore Romano” 21 500 читатели го четат всеки ден чрез печатната и онлайн версиите, въпреки че този брой се увеличава до 40 000, ако се вземат предвид различните езици, разпределени от епархиите. Vatican News, основният интернет портал на Светия престол, има средно 21 милиона показвания на страници на месец, но не е ясно за колко читатели става дума, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама