ЦИК пита ще могат ли да гласуват българите на почивка

15:01, 25 май 21 25 4469 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

ЦИК изпрати запитване до служебния министър на регионалното развитие за предстоящите парламентарни избори. В него се пита дали хората ще могат да гласуват на адрес в страната, където са на почивка.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обоснова запитването до регионалния министър Виолета Комитова с множеството постъпили въпроси от избиратели, „които на 11 юли са планирали почивка на място, различно от техния постоянен адрес“.

6,7 млн. лева ще струва вотът в чужбина

Молим за вашето становище относно възможността за регистриране по настоящ адрес, когато лицето е в хотел, мотел, почивен дом или друго място за подслон“, се посочва в молбата“, каза Нейкова.

Хората с увреждания ще могат да гласуват с подвижна избирателна секция на изборите на 11 юли, като не е необходимо при подаване при подаването на електронно заявление то да бъде подписано, реши още ЦИК, съобщи БНР.

1000 допълнителни машини ще са нужни за предсрочния вот

Отпада изискването хората с трайни увреждания да представят документ на хартия от ТЕЛК или НЕЛК. Проверката ще се извършва по служебен ред от общинските администрации, до които се подава заявлението.

С подвижна секция ще могат да гласуват и хора с временна неработоспособност, които не могат да се придвижат до секциите - например със счупен крак. Епикризата за състоянието също ще се проверява от общините по служебен ред.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама