Опасения за насилие върху Роман Протасевич

09:05, 26 май 21 / Свят 25 5434 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Семействата на журналиста дисидент Роман Протасевич и приятелката му София Сапега, които бяха задържани след като самолетът им беше пренасочен към Беларус, изразиха притеснение за тяхната безопасност.

Майката на Протасевич призова международната общност да го спаси.

Във вторник беше разпространен видеозапис на София Сапега, след като властите заявиха, че ще я държат в ареста най-малко два месеца. В него Сапега казва, че редактира канал в Telegram, който публикува лична информация за белоруски полицаи. Възможно е обаче тя да е била принудена да направи това изявление. Каналът „Черна книга на Беларус“ през април беше признат от беларуски съд за екстремистки, припомня ТАСС.

В понеделник беларуската държавна телевизия излъчи запис, в който 26-годишният Протасевич се признава за виновен по обвинения за организиране на масови безредици. Двамата бяха задържани в неделя, след като самолетът им, пътуващ за Вилнюс, беше отклонен да се приземи в Минск, припомня още БНР. 

Арестуваха беларуски опозиционер след принудително приземяване на самолета му в Минск

Майката на Протасевич твърди, че има ясни доказателства, че върху сина ѝ е упражнено насилие, което се виждало в разпространеното в понеделник видео. Майката на Протасевич подчертава, че не е хирург, но е сигурна, че носът на сина ѝ е счупен, а лявата му буза е подута. Тя смята и, че синът ѝ е гримиран, за да не си личат нараняванията му. Майката е забелязала и белези от душене по врата на Роман. Според нея, той е изтезаван, за да изтръгнат признания от него. Според Наталия Протасевич, е възможно беларуските власти да злоупотребят с приятелката на сина ѝ, за да го пречупят. 

Западните страни обвиниха Беларус в отвличане на самолета на Ryanair, който беше пренасочен заради предполагаема заплаха от бомба. На среща в Брюксел лидерите на 27-те държави членки на ЕС настояха авиокомпаниите от блока да не летят над Беларус и обещаха допълнителни икономически санкции. Редица големи европейски авиолинии вече започнаха да пренасочват полетите си далече от въздушното пространство на Беларус. 

Междувременно, американският президент Джо Байдън съобщи, че санкциите на Вашингтон срещу Минск са в ход, но отказа повече подробности. Днес по случая ще заседава Съветът за сигурност на ООН.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама