Ново отлагане на газовата връзка с Гърция

15:24, 26 май 21 25 4858 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Връзката между газовите мрежи на България и Гърция няма да е готова и до края на 2021 г., както гръмко твърдяха бившият премиер Бойко Борисов и бившият енергиен министър Теменужка Петкова. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на обсъждането на поскъпването на природния газ от юни.

„Ние дадохме съгласие по искането, което постъпи от компанията „Ай Си Джи Би“ за удължаване срока за въвеждане в експлоатация на интерконектора Комотини - Стара Загора за 30 юни 2022 г. Фактически това е обозримият период, през който ще трябва да бъде използвана връзката НеаМисембрия - Сидерокастро - Кулата за алтернативни доставки. А те са абсолютно необходими за България, защото чрез тях, в микса, може да се влияе по положителен за потребителите начин относно цената на природния газ“, коментира Иванов.

Интерконекторът с Гърция трябва да е готов през октомври

Газовата връзка, чиято реализация се бави от повече от 10 години, последно бе отложена миналата година заради пандемията от Covid-19, която наруши графика за строежа, както и заради проблеми с пробиването на трасето на газопровода под яз. Студен кладенец и р. Марица. Управляващите от ГЕРБ твърдяха, че интерконекторът ще е готов до края на 2020 г., макар срокът със строителя на трасето – гръцката Авакс, да бе за април 2021 г. В коронакризата бе решено да се удължи договорът с компанията до края на 2021 г., което наложи газовият доставчик Булгаргаз да внася през връзката Кулата-Сидирокастро договорените с Азербайджан 1 млрд. куб. м газ от края на 2020 г., пише Mediapool.

От компанията Ай Си Джи Би, която е оператор на бъдещото трасе, обясниха пред медията, че новият срок е свързан с необходимостта от провеждане на тестове за въвеждане в експлоатация на газопровода с реални количества природен газ. Новото отлагане на въвеждането в експлоатация на връзката Стара Загора-Комотини ще наложи "Булгаргаз" да резервира отново капацитет по трасето Кулата-Сидирокастро, тъй като сега има договорен достъп до края на септември 2020 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама