Европейски историци се включват в българо-македонската комисия?

11:20, 27 май 21 / Свят 25 5398 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Сред точките в предложението на португалското председателство на Съвета на Европейския съюз, подготвено за помощ в решаване на спора на България и Северна Македония, е включването на историци от ЕС в работата на двустранната комисия.

Това каза в Рим македонският президент Стево Пендаровски. Той коментира темата за непубликуваното официално предложение на португалското председателство, чиято цел е да намали напрежението между София и Скопие, за да отпадне българското вето за преговори на Северна Македония с ЕС, предаде „Дневник“.

Пендаровски е на посещение в Рим заедно с българския си колега Румен Радев за традиционно отдаване на почит пред светите братя Кирил и Методий. Двамата имаха възможност да разговарят преди и по време на полета си от Скопие до Рим с български самолет вчера след обяд.

Президентите Радев и Пендаровски заминават заедно за Рим и Ватикана

„Радев казва: сега ще искаме гаранции от ЕС дали ще се прилага Договорът за добросъседство. Нямаме нищо против трета страна, ЕС или Европейската комисия да каже дали договорът се движи с добро темпо“, каза още Пендаровски, без да навлезе в подробности. „Не ни пречи да дойде трети човек и да каже: това е истината“.

Радев намекна за външен натиск да променим позицията си за Скопие

„Оставам оптимист“

Историческата комисия, към която е насочена голяма част от вниманието на обществеността в България и Северна Македония, обаче не изчерпва съдържанието на договора, подписан от 2017 г. Той предвижда укрепване на сътрудничеството във всички сфери и подобряване на отношенията. Освен това София се позовава на него, за да изисква да не се използва терминът "македонски език" в присъединиталния процес.

Идеята историци от други държави да се включат в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия между България и Северна Македония не е нова. Тя обаче се приема по-добре от македонската страна с аргумента, че външната перспектива би помогнала за изход от блокажа. Българската страна оспорва това.

Северна Македония поиска помощ от Гърция срещу българското вето

Документът бе представен в двете държави миналата седмица от еврокомисаря за разширяването Оливер Вархеи и португалския външен министър Аугущу Сантуш Силва. Пендаровски твърди, че нито една от двете страни не е отхвърлила предложението, но добавя, че двамата президенти не смятат да поемат решенията за него от изпълнителната власт. "В този момент съм реалист и умерен оптимист".

Оптимизъм по темата изрази и германският министър за европейските въпроси Михаел Рот, който бе в Скопие вчера. Пред премиера Зоран Заев той каза, че "остава оптимист", че е възможно през юни да има пробив. Германия не успя да преодолее българското вето по време на собственото си европредседателство през втората половина на миналата година.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама