По сметки на ЦИК: 75 избиратели на час гласуват с машина

15:04, 27 май 21 25 4466 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

В секция с машина могат да гласуват по 75 избиратели на час. Това прави грубо около 975 души за целия изборен ден, който продължава 13 часа. Това показа резултатът от първия тест, проведен от Централната избирателна комисия.

Сметките са условни, тъй като пробното гласуване се проведе само за един час. Още един такъв тест ще бъде проведен на 30 май в софийското село Доброславци. Членовете на ЦИК планират и трети – в Сливница. Целта на експеримента е да покаже какво е темпото на гласуване и да ориентира комисарите колко допълнителни устройства трябва да бъдат закупени за предсрочните избори на 11 юли. В чужбина няма да има възможност да се проведат експерименти.

1000 допълнителни машини ще са нужни за предсрочния вот

Резултатите са умерено оптимистични, отчете говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той все пак уточни, че в първия експеримент са участвали градски хора с добри технологични познания. Следващите опити ще дадат повече информация за това как се сравят с машинното гласуване и хората в по-малки населени места, при тях ще се събират и данни за възрастта и образователния ценз на участниците.

Становището на комисията какви са възможностите за осигуряване на нормално протичане на изборния ден с наличните машини ще излезе след провеждането на трите експеримента. По първоначална преценка в секциите с над 450-500 избиратели, гласували на предишните избори, ще има две машини.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама