За строителните бомби със закъснител

11:00, 28 май 21 25 4622 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

София расте, но не старее. И е факт – строителството в столицата не спира, градът се модернизира и върви напред. Не малко обаче са червените линии между общинската и държавната администрация, между Столична община и строителния бранш, между гражданите и инвеститорите. Обществеността се вълнува от новото строителство и това е обяснимо – не искаме ли всички нормална гледка от прозорците и повече зелени площи? Гражданите са чувствителни на тази тема, а казусите, предизвикали недоволство не са малко. Общините са отговорните за устройствените планове, а последната дума по спорни казуси е на ДНСК. Идва въпросът докъде трябва да се простира властта и на едните, и на другите.

Повдигаме темата след последното решение по казуса „Златен век“. На 14 май Върховният административен съд остави в сила решението на Административния съд – София град за отмяна спирането на строителството на небостъргача в столичния квартал „Лозенец“. Съдът се произнесе, но неизвестните пред бъдещето на строежа остават.

На фона на проверки из министерства и дирекции, служебното правителство смени и човека, който отговаря за строителството в държавата. Арх. Влади Калинов застана начело на ДНСК. Дълги години той беше началник на столичния строителен надзор, но напусна поста заради скандала с терасата на бившия шеф на „Антикорупция“ Пламен Георгиев. Разговаряме с него за задачата му в ДНСК, казуса „Златен век“ и какви промени са нужни, за да не ставаме свиделите на такива ситуации. 

Задачата ми в ДНСК е да се опитам да подредя нещата. Да опитаме да минимизираме санкциите и загубите, да влезем в нормален ритъм“, заяви арх. Калинов, като обърна внимание, че има знакови случаи от последните години, на които ще се направи пълен преглед и ще се излезе със заключение. „Ясно си давам сметка, мандатът (на служебното правителство бел.ред.) е изключително кратък. Случаите са толкова брадясали, че ще бъде доста трудно да се справим“, не скри той.

Златен век“ – хронологията. „Тя е много по-различна от това, което в момента върви като обществен разговор“, посочи Калинов. Всичко започва през далечната 1996 г., когато според влязъл в сила устройствен план е одобрено изграждането на сграда с височина 108 м. През 2007 г. има издадено разрешение за строеж на сграда на 34 етажа. Стигаме до 2017 г., когато главният архитект на София допуска изработването на нов устройствен план и спира приложението на всички планове до момента, с изключение на този, в който е „Златен век“. „Не знам защо е направено това, може да е някаква грешка. Може да е нарочно, но фактите са такива“, каза арх. Калинов. Строителството на сградата започва няколко месеца по-късно.

Заради медийния шум столичният кмет пише молба до ДНСК да провери строежа, а през 2019 г. е издадена заповедта за спиране с основание допуснати отклонения от строителните книжа. Влади Калинов определи като странно твърдението, че няма действащо разрешение за строеж, на фона на две одобрени преработки през 2018 г. В един момент от Столична община прехвърлят всичко, което са направили, на държавния орган (ДНСК бел.ред.). Държавата се явява като страшилището, което да се опита да помогне на общината да реши проблем, оставен там още през 1996 г.“.

Сградите и гражданите. Около „Златен век“ имаше сериозно обществено недоволство. Според Калинов самите устройствени планове са разбираеми само за специалисти, а не за „нормалния човек, който живее в отстрещната сграда“. Това неразбиране води до реакцията, след като дойдат багерите.Точно там е основният проблем в сферата на строителството. Хората не знаят какво ще се случва. Те започват да реагират чак тогава, когато нещата са толкова напреднали, че почти е невъзможно да бъдат спрени или коригирани“, коментира Калинов. Той призова за задълбочен преглед на начина, по който устройствените планове стигат до гражданите. „Иначе от двете страни се провеждат едни партизантски действия - едните правят градоустройство, другите нищо не разбират, после скачат пред багерите. В този процес няма печеливши, всички са губещи“.

Златен век“ – сега накъде? Служебният регионален министър арх. Виолета Комитова преди седмица се срещна с представители на „Артекс“ и на Инициативен комитет „Лозенец“, както и с главния архитект на София Здравко Здравков и началника на ДНСК. Министърът разпореди задълбочена проверка.

Ключова в казуса е промяната в Закона за устройство на територията (ЗУТ), станала известна като поправката „Артекс“ и около скандала „Апартаментгейт“. Законът бе променен през 2017 г. и касае обекти от първа и втора категория. Срокът на действие на разрешението за строеж на такива сгради от 5 се удължава на 10 години. „Основният проблем при това изменение е, че законодателят не се е погрижил да обясни как се отнася към вече започнатите строителства“, посочи арх. Калинов и допълни, че така се получават двете враждуващи страни – гражданите казват няма разрешение за строеж, а инвеститорът, че има.

Арх. Иван Шишков е един от съветниците на служебния регионален министър. Той е бивш главен архитект на столичния район „Триадица“. Напусна поста след трагичния инцидент, при който момче стъпи върху шахта и загина от токов удар.

Според него също проблемът е в закона. „Вносителят е оставил една страхотна дупка, която се хвърля на институциите да я тълкуват. От едната страна е силното обществено негодувание срещу сградата, а от другата е правната страна“. По думите му този казус не е на „Артекс“, а на всички високи сгради, заварени от промените, а държавата е изкуствено вкарана в този спор.

В близките дни регионалното министерство ще излезе с официално становище по случая „Златен век“. „Има тежък юридически казус. Ще обсъдим до колко е възможно да вземем решение и ако е възможно, ще го вземем. Ако не ще кажем реално как стоят нещата“, обяви той.

Ние ще построим „Златен век“, защото е законна и защото вярваме в силата на съзиданието”, обявиха от „Артекс“. „С абсолютна категоричност беше установено, че сградата отговаря на всички нормативни и технически изисквания”, подчертаха от компанията и се заканиха, че няма да се поколебаят да заведат иск срещу държавата в Страсбург за вреди в огромни размери.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама