Големите кредитополучатели на ББР бойкотираха срещата при министър Петков

15:40, 28 май 21 / Политика 25 4817 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Големите кредитополучатели на ББР бойкотираха срещата при министъра на икономиката Кирил Петков. Вчера служебният министър покани на разговор представители на осемте компании с най-големи кредити в размер на милиони.

Това са „Слънчев ден“ АД, „Благоевград-БТ“ АД, „Роудуей кънстракшън“ АД, „Маркет инвестмънд“ АД („Техномаркет“), „Интернешънъл инвестмънтс“ ЕАД, „Параходство БМФ“ АД, „Транспект“ АД и „Инса Ойл“ ЕООД. За половината от тях се смята, че са свързани с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Другите се свързват с Румен Гайтански – Вълка, братя Домусчиеви и Рамадан Аталай от ДПС.

Разговорите трябваше да се излъчват на живо, за да има прозрачност и публичност по въпроса, среща обаче така и не се проведе, тъй като фирмите предпочетоха да отговорят писмено на въпросите, а не да се срещат очи в очи с властта. Две от компаниите - „Благоевград-БТ“ АД и „Транспект“ АД не благоволиха дори да изпратя писмен отговор до министъра.

Няма да участваме в комедийни скечове

В отворено писмо, изпратено по-късно до министъра от „Транспект“ АД обявиха, че няма да участват в комедийни скечове, защото не са актьори. Според изпълнителния директор на фирмата този разговор има за цел да бъде ползван като индулгенция за направеното от Петков внушение за злоупотребили с обществен pecypc.

Кредитите се изплащат

Шестте фирми, дали писмен отговор на запитванията на икономическото министерство, обясняват, че си плащат кредитите и няма забавяне. „Щастлив съм като принципал, че въпреки критиките за кредитирането на големите компании от ББР поне първата индикация е, че кредитите се обслужват. Остава въпросът дали това е най-доброто харчене на 1 млрд. лева държавни пари“, коментира Петков пред медиите.

Министърът обяви, че са започнали да постъпват сигнали от малки фирми, които не са били допуснати до кредитиране от ББР.

Двама от надзорния съвет на ББР се скриха, икономическият министър ги уволни

Припомняме, че проверка на икономическия министър показа, че едни от най-големите бизнесмени в България са получили огромни кредити от държавната банка, която трябва да подкрепя малкия и средния бизнес. Това противоречи на идеята, с която е създадена Българската банка за развитие (ББР) и за да получи повече информация по случая Кирил Петков свика среща с Надзорния съвет на банката. Двама от тримата му членове обаче отказаха да се явят и бяха уволнени, междувременно министърът наложи таван на раздаваните от ББР кредити от 5 млн. лв.

Освободените от ББР: Не се интересуваме от кредитополучателите

Днес отстранените Митко Симеонов и Велина Бурска заявиха, че Надзорният съвет на ББР не е запознат с бизнес плановете на кредитополучателите и не се среща с тях, а само проверява за законообразност решенията на управителния съвет и дали е надеждно обезпечението. Двамата посочиха, че всички кредити са отпуснати по правилата и закона. Те обясниха, че не са пожелали да се срещнат с министъра вчера, след като са разбрали, че срещата ще се излъчва онлайн, което за тях е несвойствено и избягват публичността.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама