До края юни трябва да са ясни причините за ковид смъртността

11:21, 30 май 21 / Политика 25 3487 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

До 30 юни Националният център по обществено здраве и анализи трябва да определи преките и косвени причини за големия брой починали хора, както и да оцени въздействието на разпространението на COVID-19 върху регистрираната смъртност. Това обяви пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. 

„Ако има длъжностни лица, допринесли с действието си за големия брой смъртни случаи, да понесат отговорност", посочи министърът. 

Атакуват ни хора, които доведоха до пълна катастрофа борбата с пандемията

Ваксинационният план беше сбъркан декември 2020 година, защото не беше даден приоритет на възрастните хора, което доведе до смъртта на над 20 хиляди души. Ние сме на първо място по смъртност и на последно място по ваксинирани. Първата ни работа беше да поправим тази грешка“. По думите му, организацията на ваксинацията в момента е на много по-високо ниво, но това, че хората не желаят да се ваксинират не зависи от здравните власти.

„Една от грешките, довели до печалните последици от ковидкризата е, че се взимаха решения от политици за неща, които не разбират. Сега искам да върнем тази нормалност - експертите да вземат решенията... Атакуват ни хора, които доведоха до пълна катастрофа борбата с пандемията. Ние сме последни по ваксинация, първи по смъртност, последни по брой тествани хора, а ограничителните мерки се прилагаха с политически и предизборни мотиви. Тези хора вместо да се извинят, се опитват да измислят проблеми“. 

Дарението за Северна Македония

Дарените 50 хиляди дози ваксина за Северна Македония е по-скоро приятелски жест за подобряване на двустранните ни отношение, посочи още министърът. Той каза, че се обсъждат варианти да дадем ваксини и на други страни извън ЕС. Все още не е обсъждан въпроса с ваксинирането на деца в България. Служебният здравен министър е категоричен, че този въпрос е решение на експертите, а не на политиците.

Сертификатите за ваксина ще се свалят без е-подпис

Министърът коментира и това, че всички сертификати за поставени ваксини срещу Covid-19, които са издадени до момента, ще бъдат преиздадени заради приетия от ЕС единен формат на документа. Гратисният период, в който ще важат старите сертификати, ще бъде до средата на юли. Новото е, че ще се даде възможност да се изтегли сертификат без наличието на електронен подпис, стига да разполагаш с номер на ваксина, ЕГН и номер на лична карта.

Ревизия

68 млн. лв. обща финансова загуба има в Александровска болница, болницата е в лошо финансово състояние, каза още здравният министър. Дълговете са натрупани по времето на Костадин Ангелов като шеф на болницата. На започналите протести в защита на болницата, министърът отговори така: „Тези проблеми не са инициирани от мен. Не аз съм довел болницата до това състояние, не аз съм инициирал противоречията между хората в нейното управление. Проблемът е ескалирал до мен и аз съм длъжен като министър да взема мерки“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама