Опитай да гласуваш машинно още сега

18:10, 31 май 21 25 4890 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От „Ти броиш“ разработиха симулатор за машинно гласуване. „С него всеки, който не се чувства достатъчно уверен ще може да тества целия процес, преди да влезе в изборната секция“, обяви Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

Гласуването със симулатора става за секунди, особено подходящ е за възрастни хора. В момента е налична бета версия за компютър, а до 3 дни ще са налични и приложения за смартфон и таблет.

От ЦИК вече проведоха два теста за машинния вот. По техни сметки в секция с машина могат да гласуват по 75 избиратели на час, което прави грубо около 975 души за целия изборен ден, който продължава 13 часа. Числата са условни на база на първия тест, който се проведе в столицата. От избирателната комисия определиха резултатите като умерено оптимистични, защото участниците са били градски хора с добри технологични познания.

Вторият експеримент: В Доброславци гласуваха два пъти по-бавно с машина

При втория в софийското село Доброславци стана ясно, че всеки избирател би изгубил между 30 секунди и минута и половина, за да упражни своето право на вот. Това прави 40 избиратели на час, което се обяснява с различния профил на избирателите. 

От днешния трети експеримент в Сливница изводът е, че на всеки избирател са необходими между минута и минута и половина, за да подаде гласа си. За 3 часа гласуваха над 100 души, като от тях близо 90 на сто бяха без опит, предаде БНТ. Трима около машина - това е позволено само сега - при обучението. В деня на вота всеки ще трябва да се справи сам. 

Според последните промени в Изборния кодекс с машини ще се гласува във всички секции с над 300 избиратели. Това ще важи и за секциите в чужбина.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Асен 20:41, 31 май 21

Правят си безплатна реклавма от ДБ на гърба на държавата. Няма да влязат в следващия парламент колкото и да се напъват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама