България е гласувала „против“ резолюцията на ООН за разследване на военни престъпления в Газа

16:31, 31 май 21 / Свят 25 4143 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

България е гласувала „против“ приетата миналата седмица резолюция на ООН за международно разследване с отворен край на нарушения, свързани с последното насилие в Газа, както и за „системни“ злоупотреби в палестинските територии и вътре в Израел.

В публикуван в Twitter списък на Съвета на ООН по правата на човека относно гласуването от отделните държави, е видно, че нито една европейска държава не е гласувала в подкрепа на разследването. Освен България, против него са гласували и Чехия, Австрия, Германия и Великобритания.

 

Благодарим, България, за отстояването на висока морална позиция чрез гласуването срещу възмутителната резолюция на Съвета на ООН по правата на човека, заявиха от Посолството на Израел у нас. 

Съветът на ООН по правата на човека гласува миналата седмица да започне разследване на военни престъпления в палестинско-израелския конфликт и това бе осъдено от Израел. Съветът по човешките права на ООН подкрепи резолюцията с мнозинство от 24 срещу 9 гласа, а 14 от 47-те членове се въздържахаТекстът, който беше представен от Пакистан от името на Организацията за ислямско сътрудничество, беше обсъден по време на специално еднодневно заседание на Съвета, фокусирано върху нарастването на смъртоносното насилие между израелци и палестинци този месец, припомня БГНЕС.

Евакуираха българско семейство от Ивицата Газа

Преди примирието да стане факт миналия петък, израелските въздушни удари и артилерийски огън по Газа убиха 254 палестинци, включително 66 деца, и раниха повече от 1900 души за 11 дни на конфликт, по данни на здравното министерство в Газа. Залп от хиляди ракети от Газа отне 12 живота в Израел, включително на едно дете и арабско-израелски тийнейджър, казват медици. Около 357 души в Израел бяха ранени.

Резолюцията разпореди започването на разследване на нарушения, свързани с последното насилие, но също така и на системнизлоупотреби, стимулиращи повтарящ се цикъл на насилие през десетилетията. Съветът се съгласи да създаде постоянна независима международна анкетна комисия в окупираната палестинска територия, включително Източен Йерусалим и в Израел. Текстът посочва, че разследващите трябва да проучат основните причини за повтарящото се напрежение и нестабилност, включително системна дискриминация и репресии въз основа на групова идентичност. Разследването трябва да се съсредоточи върху установяване на факти и събиране на доказателства за съдебни производства и трябва да има за цел да идентифицира извършителите, за да гарантира, че ще са подведени под отговорност. 

И докато преди това съветът е разпореждал осем разследвания за нарушения на правата, извършени в палестинските територии, това е първото с мандат да проучи „първопричините“ в продължителния конфликт, както и да разследва системни злоупотреби, извършени в Израел.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху окачестви като срамнорешението на Съвета на ООН по правата на човека за разследване на злоупотреби в палестинските територии и в Израел, докато палестинците приветстваха този ход.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама