Окончателно: Няма нарушения при учредяването на „Възраждане“

17:55, 31 май 21 / Политика 25 3597 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Върховният касационен съд (ВКС) отхвърли искането на прокуратурата за заличаване на извънпарламентарната партия „Възраждане". Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

До тази развръзка се стигна след като през юли миналата година държавното обвинение поиска заличаване на регистрацията на формацията на Костадин Костадинов заради установени множество нарушения. Тогава прокуратурата обяви, че се е задействала по сигнал, според който при учредяването на формацията през 2015 г. са присъствали по-малко от минимално необходимите 500 граждани. След проверката е било установено, че към датата на провеждане на Учредителното събрание на „Възраждане“ 86 лица, вписани като учредители, са били в чужбина. Освен това в искането за заличването на партията бе посочено, че 108 от общо 580-имата учредители били заявили, че подписите в списъците не са техни, а 87 лица - че не са подписвали Декларация за индивидуално членство по Закона за политическите партии, припомня „Дневник“.

През февруари т.г. Софийският градски съд (СГС) отхвърли предявения от градската прокуратура в София иск с мотива, че тези обстоятелства са били предмет на проверка от страна на съда по време на производството, при което „Възраждане“е била официално регистрирана преди близо шест години. В съдебното решение се посочваше още, че прокурорът, участвал в процедурата, не е възразил срещу регистрирането на „Възраждане“ с такива съображения.

Предизборен етюд: Кой ще крепи новата власт?

На база събраните доказателства СГС реши, че законодателят ясно е определил, че обществената нужда не налага разпускане на политическата партия, в чиято дейност не се откриват нарушения на закона или Конституцията, при евентуално последващо установяване на нарушения при учредяването ѝ“. Решението на СГС обаче можеше да бъде обжалвано и така делото стигна до върховните магистрати, които отсъдиха в полза на партия „Възраждане“. Върховната касационна прокуратура трябва да заплати на партия „Възраждане“ 1200 лв. за направени разноски.

Пред БНР лидерът Костадин Костадинов заяви, че е бил сигурен, че „Възраждане“ ще спечели делото. Тъй като Върховният касационен съд е последната институция, непревзета от мутрите в държавата, за пореден път той с решението си върна вярата на голяма част от българските граждани в реда и законността на България, каза Костадинов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама