Освободеният зам.-шеф на ДАНС: Рашков е изнасял класифицирана информация

11:26, 01 юни 21 25 4785 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Бойко Рашков е бил уведомен по надлежния ред, че допускът му до класифицирана информация е отнет, заяви на брифинг бившият зам.-шеф на ДАНС Недялко Недялков. Като причина той посочи разгласяване на държавна тайна. 

Недялков беше освободен в петък от агенцията. Редица публикации го свързват с приятелски отношения със зам.-председателя на Бюрото за СРС Илко Желязков. Бюрото в момента проверява подслушвала ли е ДАНС политици. „Да, познавам го”, лаконичен беше Недялков и потвърди, че е бил на 60-я рожден ден на Желязков. На въпрос не е ли конфликт на интереси да те проверява близък човек, Недялков отговори, че проверката е от всички членове на Бюрото, съобщи Нова телевизия.

В редица публикации е сочен и като назначение на Делян Пеевски. Той обясни, че го е виждал веднъж при представянето му като шеф на Агенцията и че още когато са започнали да пишат по тази тема, е трябвало да си потърси правата по съдебен ред.

Недялко Недялков ще обжалва в съда отстраняването си от поста зам.- председател на ДАНС. По думите му може би е допускал някакви грешки през седемте години, в които е заемал поста. „Не мисля обаче, че те са толкова големи, че да доведат до освобождаването ми от длъжност”, категоричен е той.

Овладяване на службите – това посочи като голяма цел на освобождаването си Недялков. Вчера той прогнозира още кадрови промени в службата за национална сигурност, без да посочва в какъв аспект очаква да са те. 

Шефът на ГДБОП се раздели с поста си, пращат го в ново звено

Недялков намекна, че е станал жертва на решението си да отнеме достъпа до класифицирана информация на вътрешния министър Бойко Рашков. Той обаче отказа коментар.

„Едва ли не, аз не мога да си върша работата. На тази позиция съм от почти 8 години, многократно съм награждаван, като тази година имам поне две награди за добре свършена работа, което действително е много странно като подход от една страна. Последно, когато говорих с председателя на Агенцията – бившия председател Димитър Георгиев, той ми каза, че още по времето на предишния служебен кабинет на президента Радев е имало натиск към него да бъда освободен от тази длъжност”, коментира той.

Недялков разказа и за първата си среща със служебния премиер Стефан Янев, на която е присъствал и Бойко Рашков. „Тогава основните въпроси, които бяха задавани към мен, бяха за детайлна информация, която трябва да подготвим и докладваме за шпионския случай. Впоследствие Рашков се обърна към мен и попита защо не отнема достъпа до класифицирана информация на главния прокурор, на което аз му отговорих, че той има по право и това няма как да се случи, но някак си отговорът ми беше приет като едва ли не оправдание от моя страна”, коментира доскорошният зам.-председател на ДАНС.

Според Недялков освобождаването му е част от по-голяма цел. „Целта на тези рокади е овладяване на службата чрез назначаване на хора, които дори и след като се формира ново правителство след изборите, те няма да могат да бъдат сменени, тъй като решението или крайният документ за смяна на председателя на Агенцията е в резултат на указ. Това означава, че този председател без съгласието на президента няма да бъде сменен. Друго обяснение не мога да намеря. Не участвам в политически партии, последните ми 18 години са само в службата, минал съм през всички нива на йерархията”, каза той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама